Heirbaan Tongeren-Bonen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De heirbaan Tongeren-Bonen is een Romeinse heerweg tussen Tongeren en Bonen, maar dan via Kortrijk en Kassel. Dat in tegenstelling tot de Via Belgica, die Tongeren verbindt met Bonen via Bavay en Doornik. De route is slechts gedeeltelijk bewezen.

Traject[bewerken | brontekst bewerken]

Op de kaart staat Tongeren-Boonen aangeduid in het lichter rood als het traject tussen B en T. Donkerrood: Via Belgica

Zo is wel het gedeelte van Tongeren naar Elewijt bewezen. Het deel tussen Tongeren en Tienen is de best bewaard gebleven Romeinse weg in België. Ze heet hier 'Romeinse Kassei' en 'Romeinse Weg'. Vanuit de lucht valt het meteen op hoe deze nochtans niet-verharde weg zich kaarsrecht door het landschap snijdt. Langs dit deel zijn veel dorpen ontstaan, waaronder ook Borgloon en Sint-Truiden. Nabij Leuven werd de Dijle overgestoken. Die werd dan verder gevolgd naar Elewijt. Vanuit Elewijt was er een verbinding naar Asse. In beide nederzettingen werden Romeinse vondsten gedaan die erop wijzen dat het belangrijke vici waren en behalve resten van de nederzetting ook resten van de heirbaan ontdekt.[1]

In Asse begon een Romeinse weg naar Bavay, parallel aan de wegen Bavay-Gent en Bavay-Kortrijk. Men vermoedt dat er een weg vanuit Asse naar Kortrijk liep, die deze twee wegen doorsneed.[2] Die zou dan over Denderleeuw, Kerksken, Herzele, Velzeke en Ename Oudenaarde bereikt hebben. Over het gedeelte van Oudenaarde naar Kortrijk is men het over het algemeen eens, dat dit over Anzegem gelopen hebben. De rechtstreekse verbinding tussen Asse en Kortrijk is echter niet bewezen en vormt het grootste discussiepunt rond de route Tongeren-Kortrijk-Boulogne.

Dit laatste stuk heirbaan staat wel vast. Dat sloot aan op de Via Belgica in Doornik, liep noordwaarts naar Kortrijk en volgde dan de Leie naar Wervik. Langs Wijtschate en Reningelst vervolgde de weg haar tocht naar Kassel, om in Boulogne te eindigen. De theorie van de verbinding Asse-Kortrijk ondersteunend, wordt aangenomen dat het gedeelte Doornik-Kortrijk slechts een diverticulum is, dat nabij Stasegem aansloot op deze weg, om samen de Leie over te steken.[3] Niet ver van Steenvoorde sloot de heirbaan richting Oudenburg hierop aan.

Diverticula[bewerken | brontekst bewerken]

De weg had veel nevenwegen, waarvan de meeste haar verbonden met de Via Belgica in het zuiden.