Harry van Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Henry van Wales)
Ga naar: navigatie, zoeken
Henry Charles Albert David
1984
Prins van het Verenigd Koninkrijk
Periode 1984-heden
Vader Charles, prins van Wales
Moeder Diana, prinses van Wales
Dynastie Windsor
Partner van Meghan Markle (verloofd)
Coat of Arms of Henry of Wales (without order).svg
Wapen van prins Harry

Henry Charles Albert David (Paddington, 15 september 1984), algemeen bekend als prins Harry, is de jongste zoon van de Britse kroonprins Charles en prinses Diana (die bij zijn geboorte bepaalde dat haar zoon "Harry" genoemd zou worden, en niet "Henry"). Hij is een kleinzoon van koningin Elizabeth II en prins Philip. Hij heeft een oudere broer, William. Hij is de vijfde in de lijn van troonopvolging. Zijn volledige titel is: His Royal Highness Prince Henry of Wales (Zijne Koninklijke Hoogheid prins Henry van Wales).

Hij is gedoopt op 21 december 1984 in de St. George's Chapel (Windsor Castle) door de aartsbisschop van Canterbury, Robert Runcie. Zijn peetouders zijn: zijn oom, Andrew, hertog van York, Lady Sarah Chatto, Lady Vestey, Mrs. William Bartholomew, Bryan Organ en Gerald Ward.

Jeugd[bewerken]

Zijn moeder, prinses Diana, overleed op 31 augustus 1997, ten gevolge van een auto-ongeluk in Parijs, Frankrijk (zie Dood van Diana Frances Spencer). Het ongeluk gebeurde een paar dagen nadat ze op vakantie was geweest in Zuid-Frankrijk met William en Harry, zij waren op dat moment bij de koningin in Balmoral Castle. Hun vader, Charles, maakte hen midden in de nacht wakker om ze het nieuws te vertellen.

Op de dag van prinses Diana's begrafenis, liepen prins Harry, zijn vader (prins Charles), zijn broer (prins William), zijn opa (prins Phillip) en zijn oom (Charles Edward Maurice Spencer) mee van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.

Evenals vele andere leden van de Britse koninklijke familie, volgde hij zijn schoolopleiding op het prestigieuze Eton. Daar ook ontwikkelde hij een grote liefde voor sport, met name voor polo en rugby. Na Eton reisde hij een jaar door de wereld en werkte hij een tijd op een Australische boerderij. In 2005 vervolgde hij zijn opleiding aan de militaire academie van Sandhurst.

Reputatie[bewerken]

De prins staat, anders dan zijn broer William, bekend om allerlei spraakmakende affaires. Zo gaf hij in 2002 toe hasj te hebben gerookt. Zijn vader verplichtte hem vervolgens om een afkickkliniek te bezoeken. In oktober 2004 raakte Harry in opspraak omdat hij in een Londense nachtclub een persfotograaf in elkaar had geslagen. Hij bood publiekelijk zijn verontschuldigingen aan.

Op 12 januari 2005, volgde een nieuw incident. Tijdens een gekostumeerd feest verscheen de prins verkleed als nazi. Het boulevardblad The Sun, publiceerde een foto van Harry, in het kostuum van het Afrikakorps van de Duitse generaal Erwin Rommel, inclusief de rode band met hakenkruis. Opnieuw bood hij zijn excuses aan, dit keer voor zijn "poor choice of costume". Niettemin was de verontwaardiging alom groot.

Toen op 10 februari 2005 de verloving van zijn vader met Camilla Parker Bowles bekend werd, bracht hij, samen met zijn broer William, een persbericht uit, waarin zij melding maakten van hun vreugde over het aanstaande huwelijk.

Harry en zijn regiment zijn sinds december 2007 actief in de oorlog tegen de Taliban in de provincie Helmand, Afghanistan, waar overigens de meeste Britse soldaten zijn gelegerd. Dit is op 28 februari 2008 bekendgemaakt. Ook meldde het Britse Hof dat Harry beschermheer wordt van Dolen Cymru, MapAction en WellChild.

In november 2016 bevestigde het Britse koningshuis de relatie tussen Harry en Meghan Markle.[1] Een jaar later, in november 2017, werd er een officiële verklaring vrijgegeven, hierin werd bekendgemaakt dat Harry en Meghan verloofd zijn en dat het koppel zaterdag 19 mei 2018 in de St George's Chapel, Windsor Castle zal trouwen.[2]. Voor die tijd zal Markle lid van de Anglicaanse Kerk worden.

Voorganger:
Charlotte van Cambridge
Lijn van de Britse troonopvolging
5
Opvolger:
Andrew, hertog van York