Herkenrode (bier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Herkenrode Bruin
Herkenrode Bruin.JPG
Gisting bovengisting
Alcoholpercentage 7%
Graan Munichmout
Hop Styrian Golding en East Kent Goldings
Lagering lagertanks
Afwerking nagisting op fles
Oorsprong Opitter
Brouwer Brouwerij Sint-Jozef
Type Erkend Belgisch Abdijbier
Kleur oranjeamber
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken
Herkenrode Tripel
Herkenrodebier.jpg
Gisting bovengisting
Alcoholpercentage 7%
Lagering lagertanks
Afwerking nagisting op fles
Type abdijbier, tripel
Kleur goudblond
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Herkenrode is een Belgisch abdijbier. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Sint-Jozef te Opitter in opdracht van Herkenrode vzw te Hasselt.

Achtergrond[bewerken]

De Herkenrode-bieren werden gelanceerd in 2009.[1] De naam van het bier verwijst naar de Abdij van Herkenrode, gelegen te Kuringen, een deelgemeente van Hasselt. In de in 1182 gestichte abdij brouwde men tot aan de Franse Revolutie bier. Daarmee knoopt men weer aan met een biertraditie op de abdijsite waar tot aan de Franse bezetting steeds een brouwerij was. Daarvan getuigt een akte uit 1420 waarin abdis Aleidis van Rijkel de schoenmakerij verpacht. In de pachtovereenkomst liet zij vastleggen dat de pachter elk jaar een paar schoenen moet leveren onder meer aan de knechten van het paanhuis (de brouwerij).
De opdracht die de ingenieur brouwmeester kreeg van Wim Van Lishout, voorzitter van Herkenrode vzw, was: een bier brouwen met de stoerheid van de graven van Loon, de elegantie van de abdissen van Herkenrode en de aroma's van de kruidentuin.

De Federatie van Belgische Brouwers kende in juni 2009 aan dit bier de benaming en het bijbehorende logo van Erkend Belgisch Abdijbier toe. Herkenrode Tripel is daarmee het 23e bier waaraan deze benaming werd toegekend en het tweede erkende abdijbier in Limburg.

De bieren[bewerken]

Er zijn 2 varianten:

  • Herkenrode Tripel, goudblond bier met een alcoholpercentage van 7%
  • Herkenrode Bruin, oranje-amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 7%. Dit bier is sinds december 2009 op de markt. Het is met dezelfde filosofie ontwikkeld als de Herkenrode Tripel: een natuurlijk product enkel gebrouwen met gerstemout, hop, water, gist en natuurlijke hulpmiddelen. Het mout is afkomstig van 100% Franse Zomergerst, echter hoger afgestookt tot het de eigenschappen heeft van een typisch Munich-mout. Het geeft het abdijbier een 'volle mout-flavour en een orange-ambere kleur'. Het bier is sterk gehopt met uitsluitend aromatische hoppen (Styrian Golding en Kent Golding East Sid). De smaak van het Abdijbier Herkenrode Bruin wordt versterkt door een maandlange rijping op hout om lichte toetsen van 'vanillin' en 'smokes food' aan het bier te geven. Het bier is gefilterd, vandaar zijn heldere kleur.

Onderscheidingen[bewerken]

De abdijbieren Herkenrode Tripel en Herkenrode bruin ontvingen op 24 mei 2011 in Brussel en een tweede maal in juni 2014 in Bordeaux de gouden medaille van het internationale instituut voor kwaliteitsselectie Monde Selection.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]