Hitachi (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hitachi minigraafmachine

Hitachi (株式会社日立製作所, Kabushiki-gaisha Hitachi Seisakusho) is een Japans concern gevestigd in Marunouchi Itchome, Chiyoda, Tokio, Japan. Voornamelijk bekend van zijn grondverzetmachines en elektrische apparaten, maakt het ook andere producten.

Geschiedenis[bewerken]

In 1910 startte Hitachi Ltd. als winkel voor elektronische onderdelen waarmee ze een Japans bedrijf in de kopermijnindustrie ondersteunde. Het woord Hitachi als Chinees karakter (Kanji) betekent letterlijk zonsopgang, wat symbool staat voor de filosofie om met behulp van technologie een toegevoegde waarde te bieden aan de mens en maatschappij.

Activiteiten[bewerken]

De Hitachi Groep is een van 's werelds grootste bedrijven met meer dan 20.000 producten en meer dan 300.000 medewerkers. Hiermee is Hitachi een van de grootste producenten van bouwmachines en concurreren zij met de allergrootste bedrijven zoals Liebherr, JCB, Komatsu en Caterpillar. Een van de onderdelen van Hitachi Ltd. is Hitachi Construction Machinery Ltd. (HCM). HCM is een van de grootste fabrikanten ter wereld op het gebied van grondverzet materieel, als graafmachines, wielladers en dumptrucks.

Het bedrijf heeft zich ook toegelegd op het bouwen van treinmaterieel. Zo levert het de hogesnelheidstreinen (Javelin) voor de binnenlandse diensten op de Britse HSL in Zuidoost-Engeland. In februari 2015 werd bekend dat het Italiaanse Finmeccanica haar 40% aandelenbelang in Ansaldo STS en alle aandelen van treinfabrikant AnsaldoBreda gaat verkopen aan Hitachi.[1] Hitachi betaalt 36 miljoen euro voor AnsaldoBreda en 773 miljoen euro voor Ansaldo STS.[1] Als deze transactie is afgerond, gaat Hitachi een bod uitbrengen op de resterende aandelen Ansaldo STS die op de beurs staan genoteerd.

Nederland[bewerken]

Het hoofdkantoor voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten staat in Oosterhout. In Oosterhout en Amsterdam staan fabrieken waar kleine en middelgrote graafmachines worden geassembleerd/gefabriceerd.

Trivia[bewerken]

  • In 1982 kwam het bedrijf in opspraak toen de FBI hen beschuldigde van het stelen van technologie van het Amerikaanse bedrijf IBM. Deze zaak is ook wel bekend onder de naam Hitachi-Schandaal.

Externe links[bewerken]