Honghesaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Honghesaurus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden-Trias
Honghesaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Lepidosauromorpha
Superorde:Sauropterygia
Orde:Nothosauroidea
Familie:Pachypleurosauridae
Geslacht
Honghesaurus
Xu et al., 2022
Typesoort
Honghesaurus longicaudalis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Honghesaurus[1] is een geslacht van uitgestorven aquatische reptielen dat behoort tot de pachypleurosauriden. Het leefde in het Midden-Trias (Anisien, ongeveer 244 miljoen jaar geleden) en zijn fossiele overblijfselen zijn gevonden in China.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Honghesaurus longicaudalis werd in 2022 benoemd door Xu Guang-Hui, Ren Yi, Zhao Li-Jun, Liao Jun-Ling en Feng Dong-Hao, op basis van complete fossiele overblijfselen gevonden in het Luxi-gebied in Yunnan, China, in bodems die dateren uit het Anisien (Guanling-formatie). De naam Honghesaurus werd in de jaren 1970 al informeel gebruikt voor een ornithopode dinosauriër uit het Jura, later beschreven als Yandusaurus. De naam verwijst naar de Honghe-rivier, waar fossielen van beide dieren zijn gevonden. De soortaanduiding betekent 'met een lange staart'.

Het holotype is IVPP V30380.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Dit dier leek veel op andere pachypleurosauriërs, zoals Neusticosaurus en de Keichousaurus, maar onderscheidde zich vooral door zijn uitzonderlijk langwerpige staart en vrij lange snuit. Honghesaurus was ongeveer tachtig centimeter lang, matig langer dan andere pachypleurosauriërs, hoewel het zeker niet de grootste van de groep was. Honghesaurus is de eerste pachypleurosauriër met een uitzonderlijk lange staart, bestaande uit negenenzestig staartwervels (op een totaal van honderdeenentwintig wervels),

Honghesaurus werd gekenmerkt door enkele autapomorfieën: snuit langer dan het postorbitale gedeelte van de schedel, 47,8 procent van de lengte van de schedel; extern neusgat longitudinaal achter en met iets minder dan de helft van de lengte van de oogkas; supratemporale fossa ovaal, ook iets minder dan de helft van de oogkas lang; de ongeveer tien tanden in de premaxilla wijzen naar voren; twee kuilen in het retro-articulaire uitsteeksel; twintig cervicale, negenentwintig dorsale, drie sacrale en negenenzestig staartwervels; een enkel verbeend carpale; falangeale formule 2-3-2-4-1 voor de hand en 2-3-4-5-2 voor de voet.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Honghesaurus is een vertegenwoordiger van de pachypleurosauriërs, een groep aquatische reptielen die typisch is voor het Trias, vergelijkbaar met hagedissen en meestal klein van formaat. In het bijzonder geven fylogenetische analyses aan dat Honghesaurus zich in een morfologische intermediaire positie bevond tussen Qianxisaurus uit het Ladinien en Wumengosaurus uit het Anisien. Deze drie vormen zouden volgens de analyses een meer afgeleide monofyletische clade vormen dan Europese pachypleurosauriërs (zoals Dactylosaurus, Anarosaurus, Serpianosaurus en Neusticosaurus).

Hieronder ziet u een cladogram uit het werk van Xu en collega's (2022):

Pachypleurosauroidea


Majiashanosaurus




Diandongosaurus



Dianmeisaurus






Dawazisaurus




Panzhousaurus




Dianopachysaurus



Keichousaurus






Dactylosaurus




Anarosaurus



Odoiporosaurus







Serpianosaurus



Neusticosaurus





Qianxisaurus




Honghesaurus



Wumengosaurus









Paleo-ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De lange romp die gepaard gaat met een ongelooflijk lange staart, heeft Honghesaurus mogelijk een voordeel gegeven in manoeuvreerbaarheid en energie-efficiëntie voor lateraal zwemmen in een golvende beweging.