Hoornseplas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoornseplas
Hoornseplas (Groningen (provincie))
Hoornseplas
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 53° 11′ NB, 6° 33′ OL
Foto's
De (inmiddels verdwenen) Palenberg bij de Hoornse Plas (2003)
De Nijdam, de scheiding tussen de Hoornse Plas (rechts) en het Hoornse Meer (2009)
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Hoornseplas (ook: Hoornse Plas) is een recreatieplas ten zuiden van de stad Groningen in de gemeentes Groningen en Tynaarlo.

Het is gegraven tussen 1971 en 1973. De plas ligt even buiten de stad Groningen en is eigenlijk een noordelijke uitloper van het Paterswoldsemeer. De Hoornse Plas omvat een speel- en spartelvijver, zandstranden en speel- en ligweiden. Het zuidelijke deel van de Hoornse Plas is een terrein, waar vrije recreatie is toegestaan: het vormt een populair naaktstrand. Tot de zomer van 2006 stond aan de noordelijke oever de zogenoemde 'palenberg'.

Evenals het Paterswoldsemeer, het Hoornsemeer, en de omliggende recreatie- en natuurgebieden valt de Hoornse Plas onder het Meerschap Paterswolde.

In 2012 en 2013 werd het gebied rond de Hoornseplas grondig aangepakt. Zo werd het terrein voor vrije recreatie opgefrist, met onder andere nieuwe strandjes en een kiosk. Daarnaast werd er een pad om dit terrein aangelegd, zodat de twee verschillende groepen elkaar niet meer hoeven te kruisen. Sinds de zomer van 2013 is de Nijdam, genoemd naar wielrenner Henk Nijdam die uit Eelderwolde afkomstig was, niet alleen toegankelijk voor wandelaars, maar ook voor fietsers. Naast de oorspronkelijke Nijdam werd nog een tweede dam gebouwd, speciaal voor fietsers. Hiermee werd onder andere een snellere verbindingsroute gecreëerd voor het fietsverkeer tussen Groningen en Paterswolde.

De Hoornseplas staat bekend als homo-ontmoetingsplaats. In 2008 en 2009 is hier tegen opgetreden in verband met overlast.[1]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

"Hoornseplas" is ook de titel van een lied van het duo Pé Daalemmer & Rooie Rinus.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]