Hr.Ms. Eland Dubois (1937)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag
Hr.Ms. Eland Dubois
Vlag
Hr.Ms. Eland Dubois
Geschiedenis
Kiellegging 21 maart 1936
Tewaterlating 24 oktober 1936
In dienst gesteld 21 juni 1937
Uit dienst gesteld 8 maart 1942
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing 525 ton
Afmetingen 56 x 7,8 x 2,2 meter
Bemanning 45 koppen
Techniek en uitrusting
Machinevermogen 1600 pk
Snelheid 15 knopen
Bewapening 1 x 7,6 cm kanon
4 x 12,7 mm mitrailleur
40 zeemijnen
Portaal  Portaalicoon   Marine

De Hr.Ms. Eland Dubois was een Nederlandse mijnenveger van de Jan van Amstelklasse, gebouwd door de scheepswerf Gusto uit Schiedam. Het schip was vernoemd naar de Nederlandse kapitein Eland Dubois. De schepen van de Jan van Amstelklasse konden ook ingericht worden als mijnenlegger.[1]

De Eland Dubois tijdens WO II[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de Eland Dubois gestationeerd in Nederlands-Indië en was ze verbonden aan de 2e divisie mijnenvegers in Soerabaja.

In de avond van 6 maart 1942 verliet de Eland Dubois onder commando van luitenant-ter-zee II de Jong samen met haar zusterschip de Jan van Amstel de haven van Soerabaja om de oversteek naar Australië te maken. In tegenstelling tot de Abraham Crijnssen waren de Eland Dubois en de Jan van Amstel niet gecamoufleerd. Op 7 maart 1942 gingen de schepen voor anker bij Gili Radja om de voorraad aan te vullen. Gedurende deze dag werden de schepen gespot door een Japans verkenningsvliegtuig. De commandanten van beide schepen besloten de Eland Dubois te vernietigen, omdat een van haar ketels niet functioneerde en omdat door desertie in Soerabaja er onvoldoende manschappen waren om beide schepen te bemannen. Het vernietigen van de Eland Dubois gebeurde door een dieptebom in het schip te plaatsen en vervolgens de buitenbandskleppen open te zetten zodat het schip zonk, vervolgens ontplofte de dieptebom op de ingestelde diepte.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie D Hr.Ms. Eland Dubois (ship, 1937) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.