Huis Avesnes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van het Huis Avesnes

Het huis Avesnes was een adellijk middeleeuws geslacht uit Henegouwen. De naam verwijst naar een van de plaatsjes met de naam Avesnes, die nu in Noord-Frankrijk liggen. In het Nederlands is dit huis bekend als Avennes. Avesnes-sur-Helpe werd in de 11e eeuw gesticht door Wederik met de Baard. Een verre nazaat van hem Jacob van Avesnes (heer van Avesnes van 1171-1191) had meerdere kinderen waardoor de familie zich splitste in twee takken.

Tak Saint-Pol[bewerken]

De tak Saint-Pol ontstond door het huwelijk van Maria van Avesnes, dochter van Wouter II van Avesnes, de oudste zoon van Jacob, en Margaretha van Blois, met Hugo V van Saint-Pol. Met Maria stierf de oorspronkelijk dynastie van Avesnes uit in mannelijke lijn en werd de heerlijkheid Avesnes toegevoegd aan de bezittingen van de families Saint-Pol-sur-Ternoise en Blois, beide van het Huis Châtillon.

Hollandse tak (1182-1345)[bewerken]

Deze tak begon bij Burchard van Avesnes (geboren in 1182). Hij was de derde zoon van Jacob van Avesnes. Deze tak bestond langer dan de hoofdtak, namelijk tot 1345. De dertigjarige Burchard trouwde in 1212 met de 10-jarige Margaretha II van Vlaanderen. Door dit huwelijk bracht hij zijn familie binnen in de hogere politieke kringen en Burchard kan dus als stamvader van het huis gezien worden. Echter, door de moeilijke ontstaansgeschiedenis van het huis was de geschiedenis van dit huis niet zonder problemen. Margaretha huwde in 1223 namelijk, na het ongeldig verklaarde huwelijk met Burchard, met Willem II van Dampierre. Omdat beide huwelijken kinderen opleverden die aandeel wilden hebben in de erfenis (en macht) was een twistpunt ontstaan. Deze twee takken van nakomelingen van Margaretha leverden de volgende decennia strijd om de erfenis, in het bijzonder de machtsstrijd om het debattenland. Uiteindelijk zou Henegouwen aan de Avesnes toekomen en Vlaanderen gaan naar de Dampierres.

De zoon van Margaretha en Burchard heette Jan van Avesnes (1218-1257). Hij trouwde heel strategisch in 1246 met Aleid van Holland, een zus van Willem II van Holland. Hun oudste zoon Jan I van Avesnes (1247-1304) zou uiteindelijk graaf worden van Holland, Zeeland en Henegouwen. Hun andere zoon Gwijde van Avesnes (1253-1317) werd bisschop van Utrecht.

De laatste telg uit dit geslacht is Willem IV van Holland (1317-1345). Hij stierf kinderloos en zijn erfenis ging naar zijn zus Margaretha van Beieren (1310-1356), waardoor die in Beierse handen kwam.

Zie ook[bewerken]