Hyneria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hyneria
Fossiel voorkomen: Laat Devoon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Onderstam:Vertebrata (Gewervelden)
Klasse:Sarcopterygii (Kwastvinnigen)
Superorde:Osteolepidida
Orde:Osteolepiformes
Familie:Tristichopteridae
Geslacht:Hyneria
Soort
Hyneria lindae
Thomson, 1968
Afbeeldingen Hyneria op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hyneria op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hyneria was een kwastvinnige zoetwatervis uit het Devoon (ongeveer 360 miljoen jaar geleden). Hyneria was een roofdier dat vier tot vijf meter lang kon worden en een gewicht van meer dan 2 ton kon bereiken.

In 1968 werden in een groeve bij Red Hill in Pennsylvania (Verenigde Staten) fossiele tanden, botten en een staart gevonden van deze vis[1]. Alhoewel sindsdien verschillende andere vondsten gedaan werden is nog geen heel skelet ontdekt.

Vermoed wordt dat de vis een scherp zicht had en een goed ontwikkeld reukorgaan. Zijn voedsel zou voornamelijk uit andere vissen en amfibieën bestaan hebben. Er zijn ook aanwijzingen dat de vis, gebruik makend van zijn sterk ontwikkelde vinnen, zich ook op het land zou kunnen begeven hebben, al was het maar voor zeer korte stukjes. Dit op land begeven bestond uit het vanuit het water springen op het land en een klein stukje voortbewegen zoals we dit kennen van de okra.[2] Dit met de bedoeling om sommige van de eerste amfibieën te kunnen grijpen die wel deels op het land leefden maar hier nog heel traag voortbewogen.