Hynerpeton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoo (overleg | bijdragen) op 11 sep 2016 om 12:44. (Repareer link naar doorverwijspagina met Zeusmodus - SchorpioenenSchorpioenen (orde))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hynerpeton
Fossiel voorkomen: Laat-Devoon
Hynerpeton
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Ichthyostegalia
Familie:Ichthyostegidae
Geslacht
Hynerpeton
Daeschler, 1994
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hynerpeton op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Hynerpeton is een uitgestorven amfibie dat tijdens het Devoon in Noord-Amerika leefde.

Fossiele vondsten

Incomplete fossielen van Hynerpeton zijn gevonden in de Catskill-formatie in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De vondsten dateren uit het Laat-Devoon, ongeveer 355 miljoen jaar geleden. In deze periode was het gebied waarin de Catskill-formatie werd afgezet een tropisch estuarium met diepe rivieren en uitgestrekte modderbanken.

Kenmerken

Hynerpeton was twee meter lang. Het was een carnivoor die vermoedelijk vanuit een hinderlaag joeg op vissen en waterbewonende geleedpotigen. Dit dier was aangepast aan leven in water met een gestroomlijnd lichaam en een lange, krachtige staart. Daarnaast was Hynerpeton ook in staat om op het land te leven met goed ontwikkelde poten met aan iedere voet acht tenen, ontwikkelde longen en ogen waarmee het ook buiten het water kon zien. Op het land zal het wel traag en onhandig zijn geweest met poten die het zware lichaam moeizaam ondersteunde. Door op het land te leven, kon Hynerpeton profiteren van extra voedselbronnen in de vorm van de ontwikkelende geleedpotigen als miljoenpoten en schorpioenen en daarnaast waren er op het land minder roofdieren en concurrenten voor prooi. In de Noord-Amerikaanse moerassen van het Laat-Devoon had Hynerpeton onder meer te maken met de vier meter lange kwastvinnige roofvis Hyneria en haaien zoals Stethacanthus.