Ignavusaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ignavusaurus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Geslacht
Ignavusaurus
Knoll, 2010
Typesoort
Ignavusaurus rachelis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ignavusaurus is een geslacht van dinosauriërs behorend tot de Sauropodomorpha dat in het vroege Jura leefde in het gebied van het huidige Lesotho.

De typesoort Ignavusaurus rachelis is in 2010 benoemd en beschreven door Fabien Knoll. De geslachtsnaam is afgeleid van het Latijnse ignavus, "lafaard", een verwijzing naar de vindplaats Ha Ralekoala, wat "plaats van de vader van de lafaard" betekent. De soortaanduiding eert de paleontologe Raquel López-Antoñanzas.

Het holotype, BM HR 20, bestaat uit een gedeeltelijk, goed geconserveerd, skelet van een jong dier, ongeveer een jaar oud. Het fossiel is gevonden in de Elliotformatie die vermoedelijk stamt uit het Hettangien. Het individu was ongeveer anderhalve meter lang; het gewicht is geschat op 25,5 kilogram.

Ignavusaurus is door de beschrijver na een kladistische analyse geplaatst in de Sauropodomorpha in een positie die boven de klade Thecodontosaurus/Pantydraco ligt in de stamboom, maar boven Efraasia. Afgeleide eigenschappen die hierop duiden behelzen onder andere het bezit van een volledig open heupgewricht, terwijl dit bij Thecodontosaurus nog halfopen is; basale eigenschappen een scheenbeen dat onderaan van voor naar achter groter is dan van binnen naar buiten, wat Efraasia al niet meer bezit.