Indische schreeuwarend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Indische schreeuwarend
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2016)
Indische schreeuwarend. Afbeelding gemaakt door Joseph Smit.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Accipitriformes
Familie:Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht:Clanga
Soort
Clanga hastata
(Lesson, 1831)
Verspreidingskaart. Donkergroen: broedgebied van de Indische schreeuwarend (C. hastata). Blauw en lichtgroen: overwinteringsgebied, resp. broedgebied van de schreeuwarend (C. pomarina).
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Indische schreeuwarend op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Indische schreeuwarend (Clanga hastata synoniem: Aquila hastata) is een middelgrote, donkere arend. Deze soort werd in 1834 door de Franse natuuronderzoeker René Primevère Lesson als aparte soort beschreven, maar sinds het begin van de 20ste eeuw tot 2002 als ondersoort beschouwd van de 'gewone' schreeuwarend (Aquila pomarina hastata) en daarna (weer) als aparte soort in het geslacht Clanga.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Indische schreeuwarend is een arend van half open gebieden met stukken bos, extensief gebruikt agrarisch landschap en draslanden omringd door bos. De vogel is schaars. De grootte van de populatie wordt geschat op 3,5 tot 15 duizend individuen.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Er is weinig bekend over deze soort, maar er is aanleiding te veronderstellen dat de Indische schreeuwarend in aantal achteruit gaat door ontbossingen, intensivering van de landbouw en verstedelijking. Om deze redenen staat deze arend als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Zie de categorie Clanga hastata van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.