Inez Weski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Inez Weski
Weski in 2011
Algemene informatie
Volledige naam Inez Natali Weski
Geboren 10 februari 1955
Rotterdam
Nationaliteit Nederlandse
Beroep Advocaat
Portaal  Portaalicoon   Mens & Maatschappij

Inez Natali Weski (Rotterdam, 10 februari 1955) is een Nederlands strafpleiter.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Inez Weski groeide op als jongste van een groot gezin. Ze studeerde rechten in Rotterdam. In 1978 werd zij als advocaat beëdigd en sinds dat jaar werkte ze voor het in 1976 door haar zus Miriam Weski opgerichte advocatenkantoor 'Weski Heinrici Advocaten' in Rotterdam, waar ze zich vanaf het begin toelegde op strafzaken. Sindsdien is ze gaan behoren tot de kring van bekende strafrechtadvocaten. Regelmatig was ze aanwezig in de media om haar opinie te geven over zaken rond het strafrecht en door haar ervaren misstanden bij het Openbaar Ministerie en de politie.

Ze wordt door zichzelf en anderen omschreven als een 'workaholic' en een 'controlfreak'. Ze noemde zichzelf in een interview in 2007 achterdochtig en meent dat dit een noodzakelijke eigenschap is in haar beroep.[1] Op 14 januari 2012 werd Weski door de JOVD uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2011.[2] Ze kreeg de prijs voor haar 'broodnodige strijd tegen het verval van de rechtsstaat'.

Vanaf 2006 was ze advocaat van de omstreden Surinaamse ex-president Desi Bouterse. In opdracht van Bouterse diende zij in september 2012 een verzoek in bij de Hoge Raad om het vonnis uit 1999 waarin Bouterse veroordeeld werd wegens cocaïnesmokkel, te herzien.

Hoewel haar AOW-leeftijd werd bereikt op 10 juni 2021, werkte ze door als advocaat. Op 11 april 2023 verkocht ze haar kantoor Weski Advocaten aan haar zoon.[3]

Verdenking[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 april 2023 werd Weski gearresteerd, omdat ze verdacht werd van het ongeoorloofd doorspelen van berichten van buitenstaanders naar en van Ridouan Taghi, die zij toen al jaren als raadsvrouw bijstond in het Marengo-proces.[4] Enkele dagen later legde zij de verdediging van Taghi neer. De verdenking tegen Weski is gebaseerd op berichtenverkeer dat sinds de arrestatie van haar cliënt Taghi in 2019 in Dubai werd verstuurd via SkyECC, een versleutelde berichtenapp.[5] Haar voorlopige hechtenis werd op 4 mei met dertig dagen verlengd. Daarop werd ze - een standaardprocedure - door de Raad van Discipline voorlopig geschorst als strafpleiter, zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt.[6] Op 12 mei kwam de mededeling vanuit het Openbaar Ministerie dat Weski niet langer meer in beperkingen zat tijdens haar voorlopige hechtenis.[7] Op 1 juni werd haar voorlopige hechtenis opgeheven.[8]

Bekende zaken[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende zaken waarbij Weski als advocaat van de verdachte optrad:

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • De jacht op het recht. Over de advocaat en de rest van de wereld (Querido, 2014)

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]