Inspraakorgaan Chinezen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Inspraak Orgaan Chinezen)
Inspraakorgaan Chinezen
Inspraakorgaan Chinezen
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 荷兰华人参议机构
Traditioneel 荷蘭華人參議機構
Pinyin hélán huárén cānyìjīgòu
Jyutping (Standaardkantonees) ho4 laan1 waa4 jan4 caam1 ji5 gei1 kau3
Zhuyin ㄏㄜˊ ㄌㄢˊ ㄏㄨㄚˊ ㄖㄣˊ ㄘㄢˉ 一ˋ ㄐ一ˉ ㄍㄡˋ
Standaardkantonees Hǒh Láan Wàa Yan Tsáam Yíe Kéej K'àuw
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Ho Lan Wah Yan Tsam Yi Kei Kau
Yale (Standaardkantonees) hòh làahn wàh yàhn chāam yíh gēi kau
Dapenghua Hǒh Láan Wàa Yan Tsáam Yíe Kéej K'àuw
Hongkong-Hakka ho2 lan2 fa2 gnin2 cam1 gni1 gi1 kieu5
Meixianhua ho2 lan2 fa2 ngin2 cam1 ngi5 gi1 geu5

Het Inspraakorgaan Chinezen (IOC) is een Chinees-Nederlandse vereniging in Nederland, bedoeld voor alle Chinezen in Nederland. In het IOC zijn Chinezen uit landen als de Volksrepubliek China, Hongkong, Indonesië, Maleisië, Singapore, Suriname, Taiwan en Vietnam vertegenwoordigd. Het is een van de acht inspraakorganen van de Nederlandse minderheden.

De belangrijkste taken van IOC zijn advies geven aan de Nederlandse overheid, voorlichting geven aan Chinese Nederlanders en Chinese organisaties in Nederland, voorlichting geven over Chinese Nederlanders aan de rest van de Nederlandse bevolking en het voeren van overleg met de Nederlandse overheid en de leden van verschillende Chinese verenigingen.

Het verenigingsgebouw van IOC ligt aan de Maliebaan 13 in Utrecht. Het nieuws van het IOC wordt om de twee weken gepubliceerd in de Chinese krant Asian News.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Initiatiefnemer tot het IOC was Roy Ho Ten Soeng, destijds burgemeester van Venhuizen. Het IOC is op 12 december 2003 in Den Haag geïnstalleerd. Op 1 oktober 2004 gaf minister Rita Verdonk van Vreemdelingenbeleid en Integratie haar goedkeuring aan de toetreding van het IOC tot het Landelijk Overleg Minderheden (LOM).

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur van IOC bestaat uit vijftien personen, die vrijwel alle van Chinese afkomst zijn. Het bestuur is zeer divers; tot de bestuursleden behoren huisvrouwen, ouderen, tweede generatie-Chinese Nederlanders en Chinezen van verschillende jiaxiang.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]