Naar inhoud springen

Intensievezorgverpleegkundige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannolans (overleg | bijdragen) op 14 apr 2020 om 00:14. (video)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
IC-verpleegkundige aan het werk
IC-verpleegkundigen van het Erasmus MC vertellen over de verschillende afdelingen waar zij werken.

Een intensievezorgverpleegkundige of IC-verpleegkundige is een verpleegkundige die op de intensieve zorgafdeling van een ziekenhuis patiënten intensieve zorg biedt.[1]

Het beroep

De IC-verpleegkundige is verantwoordelijk voor het verzorgen van mensen met een bedreigende of aanwezige ernstige stoornis van een of meerdere vitale functies. Hij of zij werkt op de afdeling samen met een intensivist.

Het grote verschil met de (gewone) verpleegkundige is dat een IC-verpleegkundige goed de vitale functies moet kunnen bewaken en hierop adequaat moet kunnen reageren. Een IC-verpleegkundige mag ook meer verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Specialisaties zijn onder meer de beademingsverpleegkundige en CCU-verpleegkundige.

Ziektebeelden

Een IC-verpleegkundige moet kennis hebben van de specifieke zorg voor o.a. de volgende ziektebeelden die regelmatig op het IC aangetroffen worden:

Opleiding

België

Om in België IZ -verpleegkundige te worden, wordt aangeraden om in het bezit te zijn van de Bijzondere Beroepstitel Intensieve Zorgen en Spoedgevallenzorg boven op het basis verpleegkunde-diploma. Deze opleiding kan afgewerkt worden in één jaar als voltijds student, of in twee jaar terwijl men werkt op een dienst Spoedopname of Intensieve Zorgen. Op elke dienst intensieve zorgen moet 75% van de verpleegkundigen in het bezit zijn van deze BBT (Bijzondere beroepstitel).

Nederland

Om in Nederland IC-verpleegkundige te worden, dient men te beschikken over een diploma voor basisverpleegkundige niveau 6. IC-verpleegkundige is dus een specialisme in de verpleging. De opleiding duurt achttien maanden en is alleen in duaal-variant te volgen. Een IC-verpleegkundige kan evenals een SEH-verpleegkundige of anesthesiemedewerker doorstromen voor de opleiding tot ambulanceverpleegkundige. Tegenwoordig geldt dit niet meer als voorwaarde. Ook basis verpleegkundige of zogeheten BMH’ers kunnen ambulanceverpleegkundige/ambulancemedewerker worden. De Nederlandse IC-verpleegkundige is meer gespecialiseerd en heeft meer bevoegdheden dan de Belgisch opgeleide verpleegkundige. Dit ziet men ook terug in de achttien maanden durende opleiding.