Internationaal Residumechanisme voor Straftribunalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lady justice standing.png

Internationaal Recht

Het Internationaal Residumechanisme voor Straftribunalen (Engels: International Residual Mechanism for Criminal Tribunals) is een mechanisme dat in 2010 werd opgezet om het werk van het Joegoslavië-tribunaal en het Rwanda-tribunaal af te ronden. Het werd middels resolutie 1966 voor een eerste periode van vier jaar opgericht door de VN-Veiligheidsraad.

Het mechanisme bestond uit twee afdelingen: één voor het Rwanda-tribunaal en één voor het Joegoslavië-tribunaal, met respectievelijk de start op 1 juli 2012 en 1 juli 2013. De opheffing van beide tribunalen staat gepland op eind 2014, terwijl hun jurisdictie, rechten, plichten en functies ondertussen moeten zijn overgenomen door het mechanisme.

Rechters, hoofdaanklager en griffier[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie lijst van leden van het Internationale Residumechanisme voor Straftribunalen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het mechanisme heeft één gerechtshof, één beroepshof en één openbaar aanklager die aangesteld zijn voor beide afdelingen. Begin 2012 stelde de Veiligheidsraad middels resolutie 2038 Hassan Jallow aan als openbaar aanklager en werd rechter Theodor Meron door de Secretaris-Generaal benoemd tot voorzitter.[1] Griffier van het mechanisme werd John Hocking.

Externe link[bewerken]