Ione Belarra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ione Belarra
Ione Belarra in 2021
Volledige naam Ione Belarra Urteaga
Geboren Pamplona, 25 september 1987
Functie Minister van Gelijkheid en Agenda 2030
Partij Podemos
Podemos
2021-heden Partijleider
Bestuurlijke loopbaan
2016-heden Congreslid
2021-heden Minister van Sociale Rechten en Agenda 2030
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Spanje

Ione Belarra Urteaga (Pamplona, 25 september 1987) is een Spaans psycholoog en politica. Sinds 2021 is ze minister van Sociale rechten en Agenda 2030, en leidster van de linkse partij Podemos. Belarra is gelicentieerd psycholoog, afgestudeerd aan de Autonome Universiteit van Madrid. Tijdens de legislatuurperioden XI, XII, XIII en XIV was ze volksvertegenwoordiger in het Congres van Afgevaardigden namens Podemos. In de vijftiende legislatuur zit ze in het congres namens de partij Sumar.

Ministerschap[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2021 vertrok partijleider en minister van Sociale Rechten en Agenda 2030 Pablo Iglesias Turrión uit de landelijke politiek, om lijsttrekker te worden voor Podemos in de regio Madrid. Belarra, die onder Iglesias al staatssecretaris voor Agenda 2030 was, nam zijn plaats in zowel als partijleider, als in de regering-Sánchez II, tijdens de veertiende legislatuurperiode.

In februari 2022 was ze initiatiefneemster voor een nieuwe wet voor dierenwelzijn. Hierin worden straffen gesteld op dierenmishandeling, en worden praktijken als hanengevechten verboden. Onder druk van coalitiegenoot PSOE worden jachtdieren uitgesloten van de bepalingen aangaande dierenmishandeling (die vooral gevolgen zouden hebben voor het houden van jachthonden), onder grote protesten van Podemos. PSOE werd hiertoe bewogen door een aantal electorale tegenslagen in Andalusië en het risico verlaten te worden door de kiezer op het platteland.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Als partijleidster kwam ze in opspraak toen ze in januari 2023 tijdens een partijbijeenkomst de grote Spaanse supermarktketens uitmaakte voor genadeloze kapitalisten (capitalistas despiadados) omdat deze tijdens de hoge inflatie in 2022 recordwinsten hebben geboekt. Hierbij noemde ze de CEO van de keten Mercadona bij naam, wat tot een rel leidde in de media, de politiek en het bedrijfsleven.[1] Hoewel ze de uitspraken deed als partijleidster van Podemos, werd het haar kwalijk genomen dat ze dit deed terwijl ze minister was.

In oktober 2023 sprak Belarra zich in sterke bewoordingen uit tegen de Israëlische behandeling van de Palestijnen, met name in de Gazastrook, na het oplaaien van de oorlog tussen Hamas en Israël. Naar aanleiding van het afsluiten van water, elektriciteit en voedselleveranties aan Gaza, verklaarde ze op 14 oktober dat Benjamin Netanyahu voor het Internationaal Gerechtshof gedaagd moet worden voor misdaden tegen de menselijkheid. Deze uitspraken leidden tot een diplomatieke crisis tussen Spanje en Israël. Een paar dagen later, op 18 oktober, deed ze een oproep aan de rest van de Spaanse regering om alle diplomatieke banden met Israël te verbreken.[2]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Belarra is getrouwd en moeder van twee kinderen.