Congres van Afgevaardigden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politiek in Spanje
Wapenschild van Spanje
Politiek in Spanje

Grondwet
Estatuto de autonomía
Koning
Felipe VI
Huidige legislatuur
Premier
Mariano Rajoy
Ministerraad
Cortes Generales
Congres · Senaat
Verkiezingen
Staatsraad

Bestuurlijke indeling
Autonome gemeenschappen
Provincies · Comarca's · Gemeenten

Partijen

BNG · C's · CC · CiU · ERC · FE
ICV · IR · IU · PP · PNV
Podemos · PSC · PSOE
UPyD


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Spanje

Het Congreso de los Diputados (Nederlands: Congres van Afgevaardigden) is het Spaanse Lagerhuis, dat samen met de Senado deel uitmaakt van de Cortes Generales, het Spaanse parlement en wetgevende macht. De 350 leden (diputados of vertegenwoordigers) worden voor een termijn van 4 jaar verkozen door middel van evenredige vertegenwoordiging. De laatste algemene verkiezingen waren op 20 november 2011.

Het congres zetelt in het Palacio de las Cortes de España in de hoofdstad Madrid. Hoewel het woord Congres in de meeste landen waar het wordt gebruikt verwijst naar het hogerhuis, verwijst het in Spanje dus naar het lagerhuis.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste voorloper van het Congres van Afgevaardigden werd gesticht in 1834 door middel van een koninklijke acte, door voormalig koningin en toenmalig regentes Maria Christina van Bourbon. Door deze acte had Spanje voor het eerst een tweekamerstelsel. In de Spaanse grondwet van 1837 werd het lagerhuis van deze twee kamers voor het eerst Congreso de los Diputados genoemd. In de verschillende daarop volgende grondwetten in de 19e eeuw werd deze kamer als volksvertegenwoordiging gehandhaafd.

Voorkant van het Congres in Madrid
Gevel van het Congres
De vergaderzaal van het congres

Bevoegdheden[bewerken]

De Spaanse grondwet wijst het Congres van Afgevaardigden, als vertegenwoordiging van de Spaanse bevolking, de volgende bevoegdheden toe:

  • het verkiezen van de Presidente del Gobierno of 'president van de regering' (vergelijkbaar met de functie van premier of minister-president), op voordracht van de koning. Sinds 21 december 2011 is Mariano Rajoy Brey minister-president.
  • als wetgevende macht, samen met de senaat:
    • het maken van wetten door middel van het recht van initiatief, dat gedeeld wordt met de regering;
    • het controleren van het handelen van de regering door middel van mondelinge of geschreven vragen, het indienen van moties en het debat over de staat van de natie, volgend op de toespraak over de staat van de natie door de president van de regering, vergelijkbaar met de Nederlandse troonrede.
    • het uitoefenen van budgetrecht. In al deze wetgevende bevoegdheden heeft het congres het laatste woord over de senaat.
  • daarnaast heeft het congres ook nog de bevoegdheid 4 magistraten in het Constitutioneel hof te benoemen en 6 leden van de Consejo General del Poder Judicial de España of de 'Algemene Raad van de Juridische Macht van Spanje' aan de koning voor te dragen.

Samenstelling[bewerken]

Huidige samenstelling van het congres

Sinds 1985 bestaat de kamer uit een vast aantal zetels, namelijk 350. Als de kamer niet in zitting is, dat wil zeggen tijdens een reces of als ze ontbonden is, worden haar taken waargenomen door een permanente afvaardiging, waarin alle parlementaire groepen evenredig vertegenwoordigd zijn.

De voorzitter van de kamer is op dit moment José Bono.

Verkiezing[bewerken]

De Spaanse grondwet bepaalt dat de vertegenwoordigers per provincie worden gekozen, die zo dus als kieskring dienstdoen. Iedere provincie is met ten minste twee zetels vertegenwoordigd, behalve de autonome steden Ceuta en Melilla, die elk ten minste één zetel toegewezen hebben. Alle overige zetels worden over de provincies verdeeld in verhouding naar inwonersaantal.

Een bepaalde partij hoeft niet in alle provincies deel te nemen, het is zelfs mogelijk slechts in één enkele provincie een kandidatenlijst te presenteren. Door het toewijzen van de zetels door middel van de Methode-D'Hondt worden de verschillen in omvang tussen de partijen versterkt, waardoor grote partijen in het congres nog groter zijn, en kleinere partijen nog kleiner.

Het congres wordt normaal gesproken om de vier jaar verkozen. Het kan ontbonden worden door de koning, die dat op aanvraag van de Presidente del Gobierno of premier doet. De laatste verkiezingen vonden plaats op 9 maart 2008.

Zetelverdeling[bewerken]

De huidige zetelverdeling in het Congreso de los Diputados is als volgt:

Politieke partij zetels
PSOE (arbeiderspartij, omvat ook de zetels van de PSC, Catalaanse socialisten) 110
PP (conservatieven) 185
Unión Progreso y Democracia 5
CiU (Catalaanse nationalistische conservatieven) 16
PNV (Baskische nationalisten) 5
IU (verenigd links) - ERC (Catalaanse Republikeinen) - ICV (Catalaanse groenen) - Chunta Aragonesista (Aragonees links) 14
Samengestelde groep, bestaande uit: Amaiur - BNG (linkse Galicische nationalisten) - CC (Canarische nationalisten) - Geroa Bai (Baskische nationalisten uit Navarra) - Compromís Q - UPN 15

Externe links[bewerken]

  • site van het Congreso de los Diputados