Cortes Generales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politiek in Spanje
Wapenschild van Spanje
Politiek in Spanje

Grondwet
Estatuto de autonomía
Koning
Felipe VI
Huidige legislatuur
Premier
Mariano Rajoy
Ministerraad
Cortes Generales
Congres · Senaat
Verkiezingen
Staatsraad

Bestuurlijke indeling
Autonome gemeenschappen
Provincies · Comarca's · Gemeenten

Partijen

BNG · CC · CiU · ERC · FE
ICV · IR · IU · PP · PNV
Podemos · PSC · PSOE
UPyD


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Spanje

De Cortes Generales ('Algemene Hofraden') vormen het parlement van Spanje. Het bestaat uit twee kamers: het lagerhuis, oftewel het Congres van Afgevaardigden (Spaans: Congreso de los Diputados) en het hogerhuis, de senaat. In beide kamers zetelen vertegenwoordigers van het Spaanse volk. Ze worden tegelijkertijd verkozen tijdens de nationale verkiezingen en dit voor een mandaat van vier jaar.

Als hoogste vertegenwoordiging van het Spaanse volk zijn zij de uiteindelijke verantwoordelijke voor essentiële aspecten van de nationale soevereiniteit: grondwettelijk zijn zij onder anderen verantwoordelijk voor het maken en wijzigen wetten, het goedkeuren van de nationale begroting goed en het controleren van de regering. De cortes en haar leden zijn onschendbaar, behalve voor het constitutioneel hof en (op bepaalde vlakken) voor de regering.

Aangezien Spanje een sterk gedecentraliseerd land is, hebben de parlementen van de verschillende autonome gemeenschappen relatief veel macht ten opzichte van het centrale parlement in Madrid.

In het Congreso de los Diputados zetelen afgevaardigden die middels evenredige vertegenwoordiging worden verkozen. In de Senado wordt slechts een deel van de afgevaardigden zo verkozen, het grootste gedeeltes van de zetels in deze kamer worden verdeeld op een herberekening van de verkiezingsuitslag op territoriale basis, waarbij de verschillende autonome gemeenschappen, provincies en andere territoriale eenheden een bepaald zetelaantal krijgen. Door de berekeningsformule van deze verdeling wordt de senaat door een verschillend aantal vertegenwoordigers bezet, terwijl voor het congres altijd hetzelfde aantal zetels verdeeld wordt (350).

De Cortes (oorspronkelijke betekenis: hofraden) zijn een zeer historisch gegeven in Spanje: deze stonden de koningen van Spanje al bij in de Middeleeuwen. Het huidige parlement heeft zijn naam van deze raden overgeërfd.

Zie ook[bewerken]