Jagerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jagerij
Geografische informatie
Locatie       Mater, Oudenaarde
Begin Keirestraat
Eind Tissenhove
Algemene informatie
Bestrating asfalt, kasseien
Portaal  Portaalicoon   Steden

De Jagerij is een straat in Mater, een deelgemeente van Oudenaarde in de Vlaamse Ardennen. De straat ligt westelijk aan de grens met Horebeke en is deels bestraat met kasseien.[1]

De Jagerij begint als het verlengde van de Hauwaart in het zuiden, aan de Keirestraat in Mater. De kasseiweg eindigt anderhalve kilometer verderop, waar ze in het noorden uitkomt op Tissenhove in Mater. De weg is zoals de Haaghoek sterk hellend, vooral het geasfalteerde gedeelte. De Jagerij dwarst een landelijke weg die als straatnamen Zoetebeekweg (westen) en Horebekeweg (oosten) heeft. De Jagerij bevat ook twee bochten. De kasseistrook begint (noordwaarts) na de tweede bocht, die naar links gaat, aan de Hoek.

De kasseien van de Jagerij werden in 2004 een Vlaams beschermd monument.

Wielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

De Jagerij loopt noord-zuid en westelijk langs de topografische grens van de dorpen Sint-Maria-Horebeke (Horebeke) en Mater (Oudenaarde). De straat is gelegen te Mater. Ze heeft reeds vele malen deel uitgemaakt van het parcours van de Ronde van Vlaanderen en andere bekende Vlaamse eendaagse voorjaarskoersen zoals de E3 Harelbeke of de Omloop Het Nieuwsblad. Sinds haar opname in het parcours van deze eendagskoersen vormt de Jagerij een pittig drieluik van kasseistroken met de straten Kerkgate (al dan niet inclusief de Karel Martelstraat) en Ruitersstraat die onmiddellijk in de omgeving van de Jagerij zijn gesitueerd. In 2016 werd de Jagerij aan het parcours van de Ronde van Vlaanderen toegevoegd wegens wegenwerken aan de Holleweg, een andere kasseiweg in de buurt.[2]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Verheirstraeten, Michiel, Ronde van Vlaanderen 2021: 19 iconische hellingen, maar opnieuw geen Muur. Het Nieuwsblad (3 april 2021). Geraadpleegd op 8 april 2021.
  2. Van Hoofstat, Jef, Dit zijn de 7 kasseistroken van de Ronde van Vlaanderen (en zo liggen ze er bij!). Het Nieuwsblad (1 april 2016). Geraadpleegd op 8 april 2021.