Naar inhoud springen

Langendries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Langendries / "Berg Hostellerie"
Langendries
Top 93 m
Locatie Vlaamse Ardennen
Startplaats Sint-Goriks-Oudenhove
Hoogteverschil 65 m
Lengte 1.275 m
Stijgings-% 5,1%
Steilste km 9%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De Langendries of Berg Hostellerie is een helling nabij het Belgische dorp Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem), in de Vlaamse Ardennen. De helling is genoemd naar het voormalige restaurant aan de voet, aan de Zwalmbeek.

De helling bestaat uit een brede asfaltweg.

In 1971 en 1972 werd ze opgenomen in de Ronde van Vlaanderen, toentertijd werd de helling voorafgegaan door een slechte smalle kasseiweg.

Zowel in 1971 als 1972 was de helling de laatste klim (8e respectievelijk 6e klim) van de dag op weg naar de finish in Gentbrugge nabij Gent. Beide keren werd ze voorafgegaan door de Valkenberg te Brakel.

In 2009 is ze opgenomen in de Internationale Junioren Driedaagse van Axel. Ook is ze meermaals opgenomen in de Omloop Het Nieuwsblad en in de Driedaagse van De Panne-Koksijde, in deze laatste wedstrijd stond ze in het wedstrijdboek vermeld als Langendries. In 2022 werd de helling ook opgenomen in het parcours van de Egmont Cycling Race.

In 2024 wordt de helling opgenomen in het Belgisch kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract.

Op de Langendries bevindt zich ook het authentieke volkscafé In de Zavelput (uit 1931), waar verschillende films en tv-series werden opgenomen (Clan, Flying Home[1], Blijf!)[2][3][4][5] .

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Langendries (Zottegem).