Steenbeekdries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steenbeekdries
Steenbeekdries
Geografische informatie
Locatie       Etikhove
Begin Berkenstraat, Spoorwegdreef
Eind Stationsberg, Ponstraat
Algemene informatie
Bestrating kasseien
Bebouwing hoeves
Portaal  Portaalicoon   Steden

De Steenbeekdries is een straat en heuvel in Etikhove, een deelgemeente van de Belgische gemeente Maarkedal de Vlaamse Ardennen. Het is een kasseiweg, zo'n kilometer ten zuidwesten van het dorpscentrum van Etikhove.

Halverwege op de Steenbeekdries komt de Mariaborrestraat uit. In het zuiden sluit de straat aan op de Stationsberg. In 1995 werd de Steenbeekdries samen met enkele andere kasseiwegen beschermd als monument[1].

Wielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Steenbeekdries
Steenbeekdries
Top 69 m
Locatie Vlaamse Ardennen
Startplaats Maarkedal
Hoogteverschil 59 m
Lengte 820 m
Stijgings-% 7,6%
Steilste km 12,8%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

In het wielrennen werd de Steenbeekdries meermaals opgenomen in het parcours van verschillende Vlaamse voorjaarsklassiekers.

In de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen werd de weg verschillende keren opgenomen als beklimming. De Steenbeekdries werd al twintigmaal beklommen (2002-2021). De Steenbeekdries werd in de periode 2002-2006 altijd gesitueerd na de Koppenberg en voor de Taaienberg. In 2007 lag ze tussen de Kortekeer en de Taaienberg. In 2008-2011 ligt de Steenbeekdries wederom tussen de Koppenberg en de Taaienberg. In 2012 en 2013 is de Steenbeekdries gesitueerd tussen de Koppenberg en de Kruisberg/Hotond. In de periode 2014-2021 is de Steenbeekdries gesitueerd tussen Koppenberg en Taaienberg.

Ook maakt de Steenbeekdries vaker onderdeel uit van het parcours van Dwars door Vlaanderen en Dwars door de Vlaamse Ardennen.

Op de top komt van links de Stationsberg naar boven. De Steenbeekdries maakt onderdeel uit van de kasseistrook die in het wielrennen onder de naam Mariaborrestraat wordt genoemd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Steenbeekdries - Fiche Onroerend Erfgoed