Jan Willem Theodore Bosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jan Willem Theodore Bosch
Mr. J.W.Th. Bosch (1915-2003)
Geboren 29 juni 1915
Pampanoea, Nederlands-Indië
Overleden 2003
Den Haag
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Nederlandse regering in ballingschap
Onderdeel Koninklijke Luchtmacht
Royal Air Force
Rang
Reserve Kapitein-Vlieger
Eenheid Militaire Luchtvaart
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen zie onderscheidingen
10 Mei 1940 Jan Bosch tijdens luchtgevecht boven de Kooy, levend uit zijn door Messerschmitts neergeschoten Fokker XXI
Uniform van mr. J.W.Th. Bosch, met de vliegerwing van de Royal Air Force en de batons van zijn onderscheidingen. Tevens de wing voor bemanningsleden van de special Pathfinder squadrons

Mr Jan Willem Theodore Bosch (Pampanoea, 29 juni 1915 - Den Haag, 2003) was een Nederlandse jachtvlieger en Engelandvaarder die, tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Havilland Mosquito's vanuit Engeland, over bezet Nederland vloog en 61 missies boven vijandelijk Duitsland uitvoerde en al die vluchten heeft overleefd.

Op 10 mei 1940, toen Jan Bosch aan het landen was om te tanken op vliegveld De Kooy tijdens het luchtgevecht tegen de Duitse Luftwaffe, werd zijn Fokker D.XXI in brand geschoten door Messerschmitt Bf 109's die op zijn laag vliegende machine neerdoken. Hij wist zich uit de brandende, nog op de landingsbaan rijdende, machine te bevrijden door zich uit het toestel te laten vallen en zo uit de vuurzee te kunnen ontsnappen. Hij bleef ongedeerd.

Hij ontving onder andere het Kruis van Verdienste en was een van de drie vliegers die tweemaal het Vliegerkruis kregen voor zijn dapperheid tijdens de Duitse bezetting in 1940-1945.

Ook werd hij gedecoreerd met een van de hoge militaire onderscheidingen van het Verenigd Koninkrijk, het Distinguished Flying Cross.

Engelandvaarder[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Bosch slaagde erin om, samen met Nederlandse luchtmachtpiloten Bodo Sandberg, Fernand Janssens en Ad Kanters, uit bezet Nederland uit te wijken naar Zwitserland. Daar kwamen ze in een interneringswerkkamp terecht van waaruit Bosch en Sandberg samen verder gingen en er uiteindelijk in geslaagd zijn om door bezet Frankrijk, over de Pyreneeën, via Spanje en Portugal, Engeland te bereiken, om vandaar uit de strijd tegen de nazi's voort te zetten. Toen ze uiteindelijk in Engeland aankwamen was Jan Bosch al 27 en daardoor eigenlijk te oud om voor de Royal Air Force te vliegen. Maar hij insisteerde en kreeg toch een vliegopleiding in Engeland. Tijdens de oorlog was Bosch gedetacheerd bij de RAF, 139 Squadron Bomber Command (Pathfinder Force).

Hij vloog hij zijn eerste oorlogsvluchten tijdens D-Day. Op 14 augustus 1944 vloog hij voor de eerste keer in zijn Mosquito naar Berlijn, niet als gevechtspiloot, maar - nóg gevaarlijker - als pathfinder. Bosch markeerde de doelen voor de bommenwerpers die hem volgden. In soortgelijke missies vloog hij naar Osnabrück, Hannover, Keulen, Mannheim, Stuttgart en Kiel. Bosch vloog - en overleefde! - 61 bombardementsvluchten boven vijandelijk gebied.

Hij ontving zijn Distinguished Flying Cross (DFC), een hoge Engelse onderscheiding voor daden die getuigen van moed en doorzettingsvermogen tijdens gevechtsvluchten, en zijn eerste Vliegerkruis voor zijn "Oorlogsvluchten in West-Europa". Zijn tweede Vliegerkruis ontving hij in 1948 voor luchtgevechten boven Nederland tijdens de meidagen van 1940 bij De Kooy, Waalhaven en de Slag om de Grebbeberg.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog werd Bosch piloot bij de KLM, eerst op DC-7's en later op 747's.

Een van Bosch' beste vrienden tijdens de oorlog en daarna was de Nederlandse mede-luchtmachtpiloot en Engelandvaarder jhr. Bodo Sandberg. Ze bleven vrienden voor het leven totdat, bijna een halve eeuw later, zo'n twee jaar na elkaar, beiden overleden.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  • "10 Mei 1940 Luchtoorlog boven Nederland", Johan P. Nater, Uitgeverij A.Donker, ISBN 9061001986

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Jan Willem Theodore Bosch.