Jean Marie Auel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean Marie Auel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jean Marie Untinen
Ook bekend als Jean M. Auel
Geboren Chicago, 18 februari 1936
Geboorteplaats Chicago
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1980-heden
Genre Prehistorische romans, avontuur
Thema's prehistorie, ontmoetingen tussen de cro-magnonmens en de neanderthalers
Bekende werken De Aardkinderen-reeks
Uitgeverij Crown
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Jean Marie Auel (geboren Jean Marie Untinen; Chicago, Illinois, 18 februari 1936) is een Amerikaanse schrijfster.

Ze is de tweede van vijf kinderen van Neil Solomon Untinen, een huisschilder, en Martha Wirtanen. Jean was als studente lid van Mensa, de club van mensen met een hoog IQ, en studeerde in 1976 af aan de Universiteit van Portland als Master of Business Administration. Tegenwoordig woont ze in Oregon met haar man Ray Bernard Auel, met wie ze in 1954 trouwde. Ze hebben samen vijf kinderen.

Romanserie De Aardkinderen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 begon ze met de voorbereidingen voor de prehistorische romanserie De Aardkinderen (Earth's Children). Ze bestudeerde boeken over de ijstijd en volgde een overlevingscursus. Ze leerde veel over jagen met primitieve middelen, over eetbare en geneeskrachtige planten en het bewerken van vuurstenen. Ook reisde ze naar Europa en bezocht diverse prehistorische vindplaatsen. Op basis van deze onderzoeken schreef zij De Aardkinderen, een romanserie over ontmoetingen tussen de cro-magnonmens en de neanderthalers, die een groot succes werd. Het verhaal is als een (doorlopende) roman geschreven. Het zesde deel van de serie, The Land of Painted Caves (Het lied van de grotten), werd wereldwijd gepubliceerd op 29 maart 2011.[1]

Waarschijnlijkheidsgehalte[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was er redelijk veel kritiek op de werken van mevrouw Auel uit wetenschappelijke hoek. Alhoewel de schrijfster voor haar boeken veel onderzoek heeft gedaan, blijven het geromantiseerde verhalen en moet men haar werken niet beschouwen als zuiver wetenschappelijk. Svante Pääbo bewees in 2010 dat er vermenging heeft plaatsgevonden tussen de beide mensensoorten,[2] zoals mevrouw Auel in haar eerste boek (1980) al beschreef en wat aanvankelijk sterk in twijfel werd getrokken. Wellicht zal achteraf moeten worden geconcludeerd dat haar visie realistischer is dan eerst gedacht, alhoewel een deel van haar hypotheses waarschijnlijk nooit geverifieerd zal kunnen worden. De boeken bieden in ieder geval op veel punten een interessant beeld van hoe het leven van 40.000 jaar geleden geweest zou kunnen zijn.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Aardkinderen Reeks[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste boek is verfilmd, met als titel The Clan of the Cave Bear. De film werd uitgebracht in 1986, is geregisseerd door Michael Chapman, met Daryl Hannah in de hoofdrol.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) "New Jean Auel" (27 mei 2010). Geraadpleegd op 27 mei 2010.
  2. (en) Richard E. Green, Svante Pääbo and others, 2010. A draft sequence of the Neandertal genome. Science, vol. 328. no. 5979, p. 710-722. Gearchiveerd op 11 januari 2016.
  3. (en) Jeff Baker, Jean Auel wins French award. Bookmarks. The Oregonian (13 oktober 2008). Geraadpleegd op 4 mei 2010.