Jelling (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jelling
Plaats in Denemarken Vlag van Denemarken
Jelling (plaats)
Jelling (plaats)
Situering
Regio Zuid-Denemarken
Gemeente Vejle
Coördinaten 55° 45′ NB, 9° 25′ OL
Algemeen
Inwoners (2008) 3178[1]
Portaal  Portaalicoon   Denemarken

Jelling is een plaats en voormalige gemeente in de Deense regio Zuid-Denemarken, gemeente Vejle. De plaats telt 3178 inwoners (2008).

De grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling werden in 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Voormalige gemeente[bewerken]

Bij de herindeling van 2007 werd de gemeente bij Vejle gevoegd. De gemeente telde 5697 inwoners en de oppervlakte van de gemeente bedroeg 89,38 km².

Koningen[bewerken]

Grote runensteen

In het midden van de Vikingtijd, rond het jaar 1000, was Jelling gedurende enige decennia de woonplaats van de Deense koningen. Van twee koningen is zeker dat ze hier hebben gewoond, namelijk Gorm, bijgenaamd 'de oude', en zijn zoon Harald I van Denemarken, bijgenaamd 'Blåtand' (Blauwtand). Deze koningen hebben de beroemde monumenten van Jelling nagelaten: twee enorme grafheuvels en twee stenen met inscripties in runenschrift. De huidige koningin Margaretha II van Denemarken is verwant aan deze koningen.

Grafheuvels[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Grafheuvels van Jelling voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er zijn twee grafheuvels in Jelling; de noordelijke is de Grafheuvel van Thyre, de zuidelijke is de Grafheuvel van Gorm. De grafheuvel van Thyre is 8,5 meter hoog en 65 meter lang en is daarmee de grootste grafheuvel in Denemarken. Eén van de Noord-Germaanse- of Vikingstijlen heeft dankzij de vondst van een zilveren beker in het graf van Gorm de naam Jelling(e) stijl gekregen.

Runenstenen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Runenstenen van Jelling voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kerk[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kerk van Jelling voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Kerk van Jelling

Op de plaats van de huidige kerk van Jelling stond eerst een houten kerk, gebouwd rond het jaar 960. Tussen 1050 en 1100 werd deze vervangen door een kerk van steen. Tijdens opgravingen aan het eind van de jaren 70 van de twintigste eeuw is onder de kerk een graf gevonden met daarin de overblijfselen van een man. Dit is waarschijnlijk het lichaam van koning Gorm.

Externe links[bewerken]