Naar inhoud springen

Jimmy Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 15 apr 2020 om 10:23. (→‎Foto's: Wikipedia:Te beoordelen sjablonen/Toegevoegd 2020 week 13, replaced: {{quote → {{Wikiquote met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Jimmy Wales
Jimmy Wales
Persoonlijke informatie
Geboren 8 augustus 1966
Geboorteplaats Huntsville, Alabama, Verenigde Staten
Opleiding Auburn University
Positie ondernemer
Beroep Softwareontwikkelaar
Bedrijf Wikimedia Foundation
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
Stem van Jimmy Wales
Opgenomen augustus 2014 (download·info)

Jimmy Donal (Jimbo) Wales (Huntsville (Alabama), 8 augustus 1966)[1][2] is een Amerikaanse internetondernemer. Hij is bekend geworden als medeoprichter van Wikipedia en als ex-voorzitter van de Wikimedia Foundation. Wales was ook grootaandeelhouder en directeur van het internetbedrijf Bomis Incorporated.

Levensloop

Wales volgde de House of Learning, een kleine privéschool die het eigendom was van zijn moeder en zijn grootmoeder, en haalde in 1983 zijn diploma aan de Randolph School. Vervolgens studeerde hij economie aan de Auburn University, waar hij zijn bachelordiploma haalde, en aan de University of Alabama, waar hij zijn masterdiploma haalde. In 1994 werd Wales toegelaten tot het promotietraject op Indiana University, maar hij besloot in Chicago te gaan werken als optiehandelaar. In 1998 verhuisde hij met zijn vrouw Christine naar Californië, waar hij een internetbedrijf begon, het zoekportal Bomis.

Wales gaf van 1999 tot 2001 leiding aan het Nupedia-project, waaraan hij met filosoof Larry Sanger werkte. Vervolgens begon hij een online encyclopedie onder de GFDL-licentie volgens het wiki-principe, en in 2003 richtte hij de Wikimedia Foundation op. Daarnaast is hij directeur van Bomis Incorporated.

In 2005 hield hij mede toezicht op het experiment Wikitorial bij de Los Angeles Times.

Onderscheidingen

In 2011 kreeg Jimmy Wales de Zwitserse Gottlieb-Duttweilerprijs ter waarde van 100.000 Zwitserse frank (70.000 euro). Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn drang om kennis te delen.[3] Twee jaar later werd hij geëerd door de Internet Society voor zijn bijdrage aan het internet door hem op te nemen in de Internet Hall of Fame. Op 15 januari 2015 was Wales aanwezig in Amsterdam bij een symposium van de KNAW over Wikipedia als onderzoeksinstrument, waarbij werd aangekondigd dat Wikipedia en haar vrijwilligers de Erasmusprijs 2015 hadden toegekend gekregen. Een dag later ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht.[4]

Controverses

In maart 2008 kwam Wales in opspraak. Hij zou Novell-topman Jeff Merkey hebben aangeboden het Wikipedia-artikel over Merkey 'schoon' te houden, in ruil voor een donatie van 5.000 dollar. In mei 2006 verwijderde Wales het bewuste artikel en verving hij het door een geheel nieuwe versie.[5] Inmiddels is ook het nieuwe artikel verdwenen, evenals de bijbehorende overlegpagina, waarop Wales had geschreven: I have deleted the old discussion because of the unpleasantness of it ("Ik heb het oude overleg verwijderd omdat het onaangenaam was").[6] Over het algemeen staat hij juist op het standpunt, dat informatie op het internet niet gecensureerd dient te worden. Zo uitte hij in 2016 scherpe kritiek op de agressieve aanpak van de Franse overheid op het gebied van privacy en het recht vergeten te worden.[7]

Foto's

Zie de categorie Jimmy Wales van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Jimmy Wales.