Jintasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jintasaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria
Orde: Ornithischia
Onderorde: Cerapoda
Geslacht
Jintasaurus
Typesoort
Jintasaurus meniscus
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Jintasaurus is een geslacht van ornitischische dinosauriërs, behorend tot de groep van de Iguanodontia, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige China.

Naamgeving[bewerken]

De typesoort Jintasaurus meniscus is in 2009 benoemd en beschreven door You Hailu en Li Daqing. De geslachtsnaam verwijst naar Jin-Ta [Si], de "Gouden [Pagode] Tempel", een bekend monument in de stad Mati. De soortaanduiding betekent "maanvormig" in het Latijn en verwijst naar een schedelkenmerk.

Vondsten[bewerken]

Het fossiel, holotype FRDC-GJ 06-2-52, is gevonden in het Yujingzibasin (Xinminpu-groep, Aptien-Albien) in de provincie Gansu. Het bestaat uit de achterkant van een schedel. Daarvan is de processus paroccipitalis uitzonderlijk lang, hangend en halvemaanvormig, ver beneden het niveau van de condyli occipitales, de gewrichtsvlakken op het achterhoofd met de nek, uitstekend. Dit unieke kenmerk of autapomorfie was een aanwijzing dat men met een aparte soort van doen had.

Fylogenie[bewerken]

Een cladistische analyse toonde aan dat Jintasaurus het zustertaxon was van een klade bestaande uit de Hadrosauroidea en dus zelf een basaal lid was van de Hadrosauriformes, maar in een meer afgeleide positie, hoger in de stamboom, dan Protohadros en basale hadrosauriformen die in het vroege Opper-Krijt Noord-Amerika bewoonden, een aanwijzing dat de Hadrosauroidea uit Azië zouden stammen.

Literatuur

  • You, H.-L. & Li, D.-Q., 2009. A new basal hadrosauriform dinosaur (Ornithischia: Iguanodontia) from the Early Cretaceous of northwestern China. Can. J. Earth Sci. 46(12): 949-957.