Jules Destrooper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jules Destrooper
Oprichting 1886
Hoofdkantoor Gravestraat 5
Lo
Werknemers 200 (in België)
Producten koekjes
Omzet € 27 miljoen (2004)
Website www.jules-destrooper.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Koekjesfabriek Destrooper in Lo

Jules Destrooper is een Belgisch bedrijf dat koekjes maakt, vooral bekend om zijn typische natuurboterwafeltjes, de Lukken. Het bedrijf werd door Jules Destrooper opgericht in 1886, aanvankelijk in het West-Vlaamse stadje Lo. Het bedrijf won diverse prijzen en werd ook hofleverancier. Bij het begin van de 21e eeuw produceerde het bedrijf 20 ton koekjes per dag. Driekwart van de productie wordt uitgevoerd, naar 75 landen.

Jules Destrooper, een bakker en handelaar in koloniale goederen, richtte Biscuiterie Jules Destrooper op in 1886. Hij kende veel succes met zijn amandelkoekjes, en het bedrijf groeide verder uit. In 1956 nam de derde generatie (Jean en Hubert Destrooper) de Brusselse koekjesfabrikant R. Van Loo over, bekend voor zijn "Petits Sujets". De vierde generatie, met twee zonen van Hubert, namelijk Patrick en Peter Destrooper, vergrootte vanaf 1984 verder het aanbod. Omdat de fabriek in het stadscentrum van Lo te klein werd, heeft men sinds 1987 een vestiging op de industriezone Ieperlee-kanaal in Ieper. In Lo worden vooral de Lukken en Parijse wafels gebakken; andere koekjes maakt men in Ieper.

In 2006 kreeg men het officieel keurmerk "streekproduct" uit de Westhoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voor de traditionele lukken.

Overname[bewerken]

In april 2015 werd koekjesfabrikant Jules Destrooper overgenomen door de familiale holding GT&CO van de Belgische familie Vandermarliere. Deze is onder meer eigenaar van het sigarenmerk J. Cortès uit Moen. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt.[1] Met de overname komt een andere CEO aan het hoofd, waardoor de familie Destrooper niet langer aan het hoofd staat van de firma.[2]

In oktober 2016 nam dit bedrijf zelf een verwant koekjesbedrijf over, nl. D&O. Dit bedrijf werd ook opgericht door een Destrooper, een verre neef van de oprichters van Jules Destrooper.[3]

Externe links[bewerken]