KSJ-KSA-VKSJ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke Studenten Actie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd (KSJ-KSA-VKSJ) is een Vlaamse jeugdbeweging met een katholieke signatuur. Ze ontstond in 1978, onder andere onder impuls van de plaatselijke KSA- en VKSJ-groepen die meer en meer gingen samenwerken en, waar ze gemengde groepen vormden, zich KSJ noemden. De KSA was ontstaan in 1928. KSJ-KSA-VKSJ biedt activiteiten aan kinderen van 6 jaar en ouder.

Vanaf 1 september 2015 zal de organisatie onder de naam "KSA" werken; VKSJ en KSJ verdwijnen dan als naam.[1]

Huidige werking[bewerken]

Anno 2013 telde KSJ-KSA-VKSJ ongeveer 34.000 leden, verspreid over 290[2] plaatselijke groepen. Voor die leden worden wekelijks, voornamelijk op zaterdagnamiddag, activiteiten aangeboden: met een sterk verhaal, creatief uitgewerkte spelen, openluchtleven en opdrachten die zowel de vorming van de persoonlijkheid als de groepsband tegemoet moeten komen.

Verschillende uniformen worden binnen KSJ-KSA-VKSJ gedragen in verschillende combinaties. Dit zijn lichtblauwe of donkerblauwe hemden en oranje, rode, blauwe of roodblauwe dassen.

Sommige groepen wijken af met de kleur van hun das. De KSA van Denderbelle heeft zijn eigen kleurcodering: lichtblauw, oranje, rood en bruin. Dit in functie van de leeftijdsgroep waartoe de persoon behoort. De leiding van elke groep draagt dezelfde das als die van de leden, aangevuld met een gele boord. De KSA van Mortsel heeft bijvoorbeeld enkel rode dassen met een oranje boord.

In 2015, bij het opgaan van KSJ en VKSJ in KSA, wordt de standaardkleur van het uniform koningsblauw.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De KSA werd op 7 juni 1928 als onderdeel van de Katholieke Actie (KA) en vervanger van de AKVS gesticht door de Roeselaarse kanunnik Karel Dubois in het Klein Seminarie Roeselare. De eerste VKSJ-afdeling werd gesticht in 1930. KSJ-KSA-VKSJ groeide uit over heel Vlaanderen. In 2006 telde KSJ-KSA-VKSJ 39.855 leden. Daarmee zijn ze de op twee na grootste jeugdbeweging in Vlaanderen.

Leeftijdsgroepen[bewerken]

In elke KSJ-, KSA- of VKSJ-groep zijn de leden ingedeeld in leeftijdsgroepen. Op die manier kunnen de activiteiten en begeleiding aangepast worden aan de leeftijd van de leden (leeftijdsgerichte werking). Plaatselijke groepen zijn vrij in het kiezen van het aantal leeftijdsgroepen en de naam ervan, maar op koepelniveau worden volgende benamingen gehanteerd [3]:

  • Kabouters, Leeuwkes & Sloebers (6-8 jaar, 1ste en 2de leerjaar)
  • Pagadders, Kapoenen & Springers (8-10 jaar, 3de en 4de leerjaar)
  • Jongknapen, Roodkapjes & Joro's (10-12 jaar, 5de en 6de leerjaar)
  • Knapen, Jimmers & Knimmers (12-14 jaar, 1ste en 2de middelbaar)
  • Jonghernieuwers, Sjo'ers & Simmers (14-16 jaar, 3de en 4de middelbaar)
  • +16'ers (16-17 of 18 jaar, 5de en 6de middelbaar)
  • Leiding & Hernieuwers (+17 of +18 jaar)

Evenementen[bewerken]

In het kader van hun leeftijdsgerichte werking organiseren KSJ-KSA-VKSJ Nationaal en de verschillende provinciale werkkringen minstens tweejaarlijks voor elke leeftijdsgroep een initiatief. Het bekendste Nationaal evenement is Joepie. Dit is een vierdaagse wandeltocht voor de 14-16 jarigen. Tijdens deze 4 dagen wandelen zij richting stad X.

Provinciale werkkringen[bewerken]

KSJ-KSA-VKSJ telt 6 provinciale werkkringen waarvan iedere werkkring een eigen pedagogisch en financieel beleid voert. Ze bieden ondersteuning aan de lokale groepen en organiseren eigen initiatieven. De 6 werkkringen zijn:

Praktisch gezien werken KSJ Antwerpen en KSJ Brabant samen als KSJ Antwerpen - Brabant. Er bestaan wel twee verschillende secretariaten, maar de beroepskrachten die ze bezetten zijn gemeenschappelijk voor beide provincies en de activiteiten worden steeds georganiseerd voor alle groepen in beide provincies.

Externe link[bewerken]