Kaat Tilley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaat Tilley
Kaat Tilley (mei 2012, foto: Filip Naudts)
Geboren 20 september 1959, Mechelen
Overleden 22 juni 2012, Asbeek
Nationaliteit Vlag van België België
Opleiding Antwerpse Modeacademie
Beroep Modeontwerpster
Kunstschilderes
Bekend van romantische en sprookjesachtige ontwerpen
Website
Portaal  Portaalicoon   Mode

Kaat Tilley (Mechelen, 20 september 1959Asbeek, 22 juni 2012) was een Vlaamse modeontwerpster bekend van haar fantasievolle en versluierende creaties.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Kaat Tilley groeide op in Kapelle-op-den-Bos en was als kind verzot op sprookjes. De ongenaakbaarheid, de kracht, de schoonheid en de breekbaarheid van de sprookjesfiguur Sneeuwwitje werd haar handelsmerk. Tilley zou hier regelmatig naar verwijzen in haar latere beeldend werk.

Tilley studeerde aan Sint Lucas in Brussel en leerde daar de techniek van het schilderen. Tilley was oud-studente van de Antwerpse mode-academie. Ze studeerde daar cum laude af met als thema voor haar eindcollectie Mahler and Venice.

Tilley was gekend voor haar romantische tot sprookjesachtige kleding. In 1990 ontwierp zij een juwelencollectie. In 1993 tekende zij de kostuums voor de film Antoine. Haar creaties houden het midden tussen mode en kunst. Ze kleedde onder anderen Diana Ross, Barbra Streisand, Naomi Campbell, Melanie Griffith en Halle Berry.

Intussen werd ze een gevestigde waarde, getuige haar retrospectieve tentoonstelling in het kasteel van Gaasbeek in de herfst van 2005.

In 2007 hield Tilley op haar woon- en werkterrein in Asbeek (Asse)[1] een tentoonstelling en verkoop van een groot deel van haar prototypes en schilderijen. Ze beweerde immers dat ze eerst een schilderes was en op de tweede plaats een modeontwerpster. Kunst en schoonheid waren onlosmakelijk verbonden gedurende haar gehele carrière.

Schoonheid is voor mij een uiting van onze poging lelijkheid en tristesse te overwinnen en een glimlach te creëren. We worden elke dag geconfronteerd met oorlog. Ik vind het belangrijk een verhaal te brengen dat daar een tegenovergesteld gevoel aan geeft en erop te wijzen dat schoonheid bestaat

— Kaat Tilley

Ze had een galerij in de Koningsgalerij van de Brusselse Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Ze ontwierp kostuums voor Zap Mama en Madredeus. Op commercieel vlak kampte ze met enkele tegenslagen. Na een faillissement in 2009 stond ze er twee jaar later terug met een collectie meubels, stoffen, verlichting, sieraden en picturaal werk. Ze ontwierp de kleding voor de opera La Traviata. De laatste tien jaar van haar leven woonde en werkte ze in een verbouwde watermolen in Asbeek.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwerpster overwon in 1989 een vorm van kanker. Ze overleed onverwachts op 22 juni 2012 aan een longontsteking door pneumokokken.[2] Ze laat twee dochters achter.[3] De maanden voor haar dood had ze tal van projecten op stapel. Zo ontwierp ze nog de uniformen voor het cabinepersoneel van Thomas Cook Airlines Belgium en was er de collectie voor de kledingketen JBC. Voor het najaar 2012 was ze bezig met het kostuumontwerp van de musical Peter Pan. De voorbereidingen voor de verkoop van haar archief eind juni 2012 waren volop bezig.

De uitvaartplechtigheid van de ontwerpster vond plaats op 28 juni in intieme kring op haar domein in Asbeek.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]