Kalfjeslaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kalfjeslaan
De Riekermolen met het standbeeld van Rembrandt

De Kalfjeslaan aan de rand van Amsterdam is een oude verbindingsweg tussen de Amstel en de Amstelveenseweg die al aanwezig is op zestiende-eeuwse landkaarten.[1]

De weg werd ook wel 't Kleine Loopveld genoemd. De naam Kalfjeslaan is afgeleid van de oude herberg 't Kalfje op de hoek bij de Amstel, en de herberg was genoemd naar de eigenaar die hem in 1670 had geopend, Jan Claesz Kalf.[2] 't Kalfje is in 1967 gesloopt. Wel is het er tegenovergelegen Kleine Kalfje blijven bestaan, thans nog een geliefde rustplaats langs de recreatieve fietsroute langs de Amsteldijk. Deze hoek trekt ook veel toeristenbussen voor een kiekje van de Riekermolen en het standbeeld van Rembrandt van Rijn.

De Kalfjeslaan is een vrij smalle weg, bestemd voor fietsers en wandelaars. Langs de hele Kalfjeslaan ligt een groenstrook 't Kleine Loopveld, die onderdeel is van het ecolint langs de zuidrand van Amsterdam. Op de Kalfjeslaan is te zien dat het gebied aan de kant van Amstelveen dieper ligt dan de omgeving. Dit is het gevolg van slagturven van de 16de tot en met de 18de eeuw. De boomrijke Kalfjeslaan veranderde in de hongerwinter door illegale kap (houtroof) in een kale polderweg. Na de oorlog is de bomenrij hersteld.

De Kalfjeslaan eindigde in het westen bij de Amsterdamseweg, waarnaast de spoorlijn Aalsmeer - Amsterdam Willemspark liep. Ter hoogte van de Kalfjeslaan was tot 1925 een spoorweghalte, te weten Halte Kalfjeslaan.

In februari 2012 is de gemeente Amsterdam gestart met houtkap, om de groenstrook ten Westen van de Beneluxbaan vrij te maken voor schooltuintjes. Deze schooltuintjes hebben bij het VU medisch centrum plaats moeten maken voor nieuwbouw.

Sinds het noordelijke deel van de gemeente Nieuwer-Amstel in 1921 bij Amsterdam werd gevoegd, vormt de Kalfjeslaan de zuidelijke begrenzing van Amsterdam. Aan de noordzijde van de Kalfjeslaan is vanaf 1958 de wijk Buitenveldert gebouwd.

Bronnen
  1. Kaart van Noord-Holland, Joost Jansz. Beeldsnijder 1575-1608 Geraadpleegd op 1 maart 2008
  2. 't Kalfje, Ons Amsterdam nr. 12, 1991