Kasteel van Boussu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Boussu
ruïne van het poortgebouw van het kasteel van Boussu
ruïne van het poortgebouw van het kasteel van Boussu
Locatie Boussu, Vlag van België België
Coördinaten 50° 26′ NB, 3° 48′ OL
Gebouwd in 10e eeuw
Herbouwd in 1540
Website http://archive.wikiwix.com/cache/20110223162040/http://www.chateaudeboussu.be
Detailkaart
Kasteel van Boussu (België (hoofdbetekenis))
Kasteel van Boussu

Het kasteel van Boussu (Frans: Château de Boussu) is een archeologische ruïne in de Belgische gemeente Boussu, provincie Henegouwen.

De ruïnes van de ingang van het châtelet of poortgebouw worden hersteld en zijn de enige architecturale elementen nog zichtbaar.

De geschiedenis van het kasteel[bewerken]

Het terrein waarop het kasteel is gebouwd in Boussu is bewoond sinds de Romeinse tijd.

In de 10e eeuw, werd er een middeleeuwse burcht gebouwd. De verwoesting in 1478, tijdens de oorlog tussen Frankrijk en het hertogdom Bourgondië, liet toe vanaf 1540 aan architect Jacques Dubrœucq om op verzoek van Jan van Hénin-Liétard, de eerste graaf Boussu, opperstalmeester van keizer Karel V, het "Paleis Boussu, het mooiste huis dat je kunt zien in alle Nederlanden, een huis geschikt voor een koning ..." volgens Lowijs Guicciardijn te bouwen.

Karel V bezocht het paleis in 1545 en 1554, Filips II van Spanje in 1549 en 1558, Lodewijk XIV van Frankrijk vierde zijn verjaardag in 1655 en Willem III van Engeland in 1676.

Het werd geleidelijk vernield door de vele oorlogen in de 16e en 17e eeuw.

Het werd afgebroken in 1810, volledig in puin, met uitzondering van het poortgebouw gerestaureerd door graaf Caraman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Luftwaffe er een munitiedepot gehuisvest. Dit ontplofte op 2 september 1944.

De kasteelgronden werden gemeentelijk eigendom in 1989, en het beheer toegekend aan de vereniging "Gy Seray Boussu". In september 2010, na vijf jaar wachten, kon de historicus Marcel Capouillez beginnen met de eerste fase van de restauratie van het poortgebouw.

Het kasteelpark[bewerken]

Chateau-de-boussu-parc4.png

Het kasteelpark van Boussu van 12 hectare is een romantisch Engels park aangelegd in opdracht van Maurice de Caraman (1769 - 1835), de laatste telg van het huis Boussu.

Het park werd gerestaureerd met fondsen van de gemeente Boussu en de Koning Boudewijnstichting. Het park is gratis, zeven dagen per week, van 1 maart tot 31 oktober te bezoeken. Er bevinden zich meer dan een eeuw oude majestueuze bomen (paarse beuk, kastanje, eik, linde, plataan), een interessant drasland, een observatiepaviljoen met een terras en een natuurpad voor het ontdekken van de flora en fauna van de vallei van de Hene.

Zie ook[bewerken]