Keizerrotshagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Keizerrotshagedis
Emperorflatlizard.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie: Cordylidae (Gordelstaarthagedissen)
Geslacht: Platysaurus (Rotshagedissen)
Soort
Platysaurus imperator
Broadley, 1962
Afbeeldingen Keizerrotshagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Keizerrotshagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De keizerrotshagedis[1] (Platysaurus imperator) is een hagedis uit de familie gordelstaarthagedissen (Cordylidae).[2]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De keizerrotshagedis bereikt een totale lichaamslengte tot ongeveer 40 centimeter.[2] De mannetjes zijn eenvoudig te onderscheiden van de vrouwtjes door het egaal gele tot roodoranje lichaam inclusief staart met duidelijk afstekende bruine tot zwarte poten en een gele nek, soms is de kop nog feller gekleurd. Meestal hebben mannetjes over het hele lijf kleine lichtere plekjes en de vrouwtjes zijn meestal donker grijsbruin tot zwart, hebben lichte strepen van de snuit tot de staartwortel en missen felle kleuren. Ook juvenielen hebben een meestal zwarte kleur en longitudinale strepen. Deze hagedissen zijn zeer sterk afgeplat en leiden een leven tussen de rotsen waar ze makkelijk in een rotsspleet kunnen schieten, en zichzelf ter verdediging met lucht op te blazen waardoor ze muurvast komen te zitten.

Wat betreft de lichaamsbouw lijkt deze soort sterk op de roodstaartrotshagedis (P.intermedius), maar deze laatste soort is meestal gestreept en heeft enkel een rode staart.

Algemeen[bewerken]

Deze soort kan wel 14 jaar oud worden, in gevangenschap waarschijnlijk nog veel ouder. De keizerrotshagedis komt voor in delen van Afrika; in noordoostelijk Zimbabwe tot Mozambique. De habitat bestaat uit graniet- of zandsteenrotsen in droge gebieden zoals graslanden en heidevelden. Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden zoals krekels en andere insecten.

Gevangenschap[bewerken]

De keizerrotshagedis heeft een bonte kleur en dat maakt de soort erg populair in de handel in exotische dieren. Omdat er vele malen meer exemplaren verkocht werden dan er werden gekweekt in gevangenschap, is de natuurlijke populatie grotendeels leeggehaald. De hagedis is nu sterk bedreigd en wordt door internationale regelgeving beschermd.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]