Kleverskerke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kleverskerke
Klevers (Zeeuws)
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kleverskerke (Zeeland)
Kleverskerke
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Middelburg Middelburg
Coördinaten 51° 31′ NB, 3° 40′ OL
Algemeen
Inwoners
(2007)
70
Woonplaats (BAG) Arnemuiden
Foto's

Kleverskerke in de gemeente Middelburg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kleverskerke (Zeeuws: Klevers) is een dorp in de Nederlandse provincie Zeeland, behorende tot de gemeente Middelburg. Met nog geen honderd inwoners is het een van de kleinste dorpen van Nederland.

In tegenstelling tot de meeste Walcherse dorpen is Kleverskerke geen komdorp (met een dorpsplein rond een kerk) maar een wegdorp; de weinige bebouwing concentreert zich rond één straat, de Dorpsstraat. De hervormde kerk stamt uit 1671 en staat op de plaats van een oudere kapel die op zijn laatst in de dertiende eeuw gebouwd is. Kleverskerke is zeer geïsoleerd en rustig gelegen boven Arnemuiden en ten oosten van het Kanaal door Walcheren. Het mist elke verbinding met een weg van enig belang.

Steen met wapen van familie Van den Brand
Dorpskerk

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1251 wordt de plaats voor het eerst vermeld; ze had toen een kapel. In de zestiende eeuw werd de plaats groot genoeg bevonden voor een eigen parochie. Van 1679 tot 1780 was het ambacht Kleverskerke eigendom van de Middelburgse patriciërsfamilie Van den Brand. Na de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden werd Kleverskerke een eigen gemeente; deze situatie duurde echter slechts tot 1857 toen Kleverskerke vanwege het geringe (en niet toenemende) aantal inwoners bij Arnemuiden gevoegd werd.

Kleverskerke heeft door de jaren heen altijd beschermheren en families gehad. Een van de bekendste is Maurits van Vollenhoven, een Nederlands diplomaat van rond de Eerste Wereldoorlog. Het is onbekend wanneer en hoe Van Vollenhoven heer van Cleverskercke is geworden. Wel is bekend dat hij jaarlijks een geldbedrag aan de plaatselijke kerk en school schonk.

Ook in de twintigste eeuw groeide het aantal inwoners niet. Sinds 1997 maakt het dorp deel uit van de gemeente Middelburg.

Tijdens de bestuursperiode van burgemeester Bert Spahr van der Hoek ontwikkelde het stedenbouwkundig bureau BVR van onder anderen Riek Bakker een plan voor de verdere ontwikkeling van Middelburg, waarbij het gebied rond Kleverskerke gedeeltelijk onder water gezet zou worden en voor recreatie en wonen aan het water werd bestemd. De bewoners protesteerden heftig tegen het plan en kregen de steun van veel andere Zeeuwen. Met het aftreden van Spahr van der Hoek leek dit onderdeel van het plan op de lange baan geschoven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Kleverskerke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.