Koning Willem III paradijsvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koning Willem III paradijsvogel
King of Holland's Bird of Paradise.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Corvoidea
Familie:Paradisaeidae (Paradijsvogels)
Geslacht:Diphyllodes
Hybride
Diphyllodes gulielmitertii
(Meyer, 1875)
Koning Willem III paradijsvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Koning Willem III paradijsvogel ("Diphyllodes gulielmitertii" - geen officiële wetenschappelijke soortnaam) is een hybride tussen twee soorten paradijsvogels de prachtparadijsvogel (Diphyllodes magnificus ) en de koningsparadijsvogel (Cicinnurus regius).

Geschiedenis[bewerken]

Van deze bastaard zijn 25 exemplaren (volwassen mannetjes) in diverse musea verspreid over de hele wereld. In Leiden worden twee exemplaren bewaard, afkomstig uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam. Eén exemplaar (ZMA 782 skin 179 19 0) werd in 1874 via een plaatselijke jager verkregen door Van Musschenbroek op het eiland Waigeo (toen Nederlands Nieuw-Guinea).[1] Van Musschenbroek maakte toen een reis samen met Odoardo Beccari. Hij noemde deze vogel Paradisea Guilielmi III, ter ere van koning Willem III der Nederlanden.

Deze vogel was op de Wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam te zien - mooi opgezet en onder een glazen stolp - als nieuw ontdekte soort.[2] Deze vogel werd in 1875 door Adolf Bernard Meyer voor de wetenschap beschreven en in 1927 werd deze hybride als zodanig onderkend.[3]