Korrelige taaiplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Korrelige taaiplaat
Korrelige taaiplaat
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Gloeophyllales
Familie:Gloeophyllaceae
Geslacht:Neolentinus
Soort
Neolentinus cyathiformis
(Schaeff.) Della Magg. & Trassin. (2014[1])
Korrelige taaiplaat
Synoniemen

Neolentinus schaefferi
Neolentinus degener

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De Korrelige taaiplaat (Neolentinus cyathiformis) is een schimmel behorend tot de familie Gloeophyllaceae. Hij komt voor op in de zon liggende populierstronken.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De waaiervormige hoed heeft een diameter van 4 tot 15 cm. De kleur is wit tot okergeel. De hoed breekt open in roodachtige schubjes. Het oppervlak is geel wit van kleur.

Steel

De steel is centraal tot min of meer excentrisch, fluwelig-schubbig en heeft dezelfde kleur als de hoed. De steel is 8 cm lang en 2,5 cm dik.

Lamellen

De plaatjes beginnen eerst aderig en later worden er lamellen gevormd. De lamellen zijn sterk aflopend op de steel met een fijn getande rand.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen zijn elliptisch-cilindrisch, witachtig in bulk, glad, inamyloïde en meten 10-14x4-5 µm. Stamhyfen 2,5–4,5 μm dik, inamyloïde. Het hymenium heeft geen cystidia en andere steriele elementen. De basidia hebben vier sterigmata en zijn 35-40 × 6-8 μm groot.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De korrelige taaiplaat is een in hout levende saprobiote die vooral voorkomt op vrijstaande stervende of dode of stronken van loofbomen. De soort veroorzaakt bruinrot in relatief verse loofbomen. Populier is het belangrijkste gebruikte substraat, maar ook andere loofbomen en soms naaldhout worden in de literatuur genoemd. De korrelige taaiplaat is een warmteminnende soort en groeit voornamelijk in open, vochtige bossen zoals uiterwaarden of vochtige haagbeuk-eikenbossen. De soort komt ook voor in populierenplantages en parken.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De korrelige taaiplaat komt met name in Europa voor, maar er zijn ook enkele waarnemingen bekend uit Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland.[2] In Nederland komt hij vrij zeldzaam voor. Hij staat op de rode lijst in de categorie 'ernstig bedreigd'.[3]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]