LEGO Pneumatic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pneumatische onderdelen van Lego

LEGO pneumatic is een onderdeel van het speelgoed LEGO Technic met pneumatisch werkende onderdelen.

Het systeem bestaat uit een cilinder met een veer om lucht onder druk te brengen, slangetjes om de perslucht te transporteren, verdeelblokken om de perslucht te sturen naar een bepaalde uitgang en werkcilinders waarmee druk uitgeoefend wordt op een object.

Zo kunnen bijvoorbeeld autodeuren open worden gedaan door op een pompje te drukken, of kan een takel met behulp van pneumatiek takelen. Vooral de grotere graafmachines zijn goed te besturen met behulp van het pneumatisch-systeem.

Onderdelen[bewerken]

Perscilinder[bewerken]

Er zijn drie typen perscilinders,

  • Het oude type 1 perscilinder met veer, 48 mm lang.
  • Het nieuwe type 2 perscilinder met veer.
  • De nieuwe kleine pers- en werkcilinder met twee uitgangen zonder veer voor gebruik in bijvoorbeeld elektrisch aangedreven compressoren.
  • De nieuwste serie, pneumatic system V2, een perscilinder zonder veer, maar met 2 kleinere aansluitingen, waardoor de slangen makkelijker bevestigd kunnen worden.

Werkcilinder[bewerken]

1e systeem[bewerken]

In het oude systeem (van 1984 tot 1988) had elke cilinder een aansluiting, het uitschuiven van de zuiger gebeurde onder een positieve druk, het inschuiven onder een negatieve druk. Het nadeel van dit systeem is dat de negatieve druk vrij klein is waardoor de cilinder weinig trekkracht kan leveren. Deze cilinders hebben een lengte van 48 (4 LEGO-lengte-eenheden) en 64 mm (6 eenheden).

2e systeem[bewerken]

In het nieuwe systeem (vanaf 1989) heeft elke cilinder twee aansluitingen, een voor elke richting van de zuiger. De cilinders hebben een lengte van 48 mm. De cilinder kan net als de eerste versie nog op LEGO noppen bevestigd worden.[1]

3e systeem[bewerken]

Hierbij kunnen de cilinders niet meer op LEGO noppen bevestigd worden, maar kan de cilinder alleen nog maar door een as/pin vastgehouden worden.[2]

4e systeem, pneumatic system V2[bewerken]

In de tweede helft van 2015 heeft LEGO een nieuw soort aansluiting gemaakt waar de slangen makkelijker op passen. De nieuwe soort pneumatiek, pneumatic system V2, is in 3 modellen gebruikt. Ook zijn er 2 soorten langere cilinders aan het assortiment toegevoegd, terwijl de voormalig langste cilinders niet meer te koop zijn. In 2018 is er een nieuw soort schakelaar geïntroduceert; hier past een as doorheen, waardoor men de schakelaar makkelijker met een motor kan omzetten.[3]

Verdeelblok[bewerken]

Het verdeelblok heeft een ingang voor de perslucht en twee uitgangen. De uitgangen worden aangesloten op de beide aansluitingen van de werkcilinder.

Eenrichtingsblok[bewerken]

In het oude systeem werd een eenrichtingsblok gebruikt om de werkcilinder te voorzien van positieve of negatieve druk. Het blok heeft 3 aansluitingen, links en rechts voor stroming in een richting, de middelste voor stroming in twee richtingen. Met het verdeelblok kon dan gekozen worden om onder- of overdruk naar de werkcilinder te voeren.

Slangen[bewerken]

Dunne, flexibele, kunststof slangetjes vormen de verbinding tussen de verschillende onderdelen. De slangen worden geleverd in vaste lengten en meerdere kleuren, de gebruiker moet ze zelf op maat knippen.

T-stukken[bewerken]

Om een slang van een aftakking te voorzien kan een T-stuk toegepast worden.

Verlengstukken[bewerken]

Om 2 slangen aan elkaar te koppelen zijn er verlengstukken, hier kan aan 2 kanten een slang bevestigd worden. Ook kan dit verlengstuk aan een as bevestigd worden.

Buffertanks[bewerken]

Om perslucht op te slaan kan een buffertank in het systeem ingebouwd worden. Dit onderdeel is vanaf 2006 niet meer in productie en wordt ook niet meer verkocht. Deze is later bij een bouwpakket in het wit weer verkrijgbaar gesteld.

Externe links[bewerken]