FIRST LEGO League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een robot die is gebouwd met NXT
Bekers voor de winnaars van de wedstrijden

FIRST LEGO League (FLL) is een internationale wedstrijd gebaseerd op LEGO voor leerlingen van 8 t/m 14 jaar, die wordt georganiseerd door FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). In de Benelux wordt de FLL gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie.

Opzet[bewerken]

Bij deze wedstrijden is het de bedoeling om met een LEGO-robot missies uit te voeren. Deze missies zijn elk jaar anders. Bij deze wedstrijden worden niet alleen de robots zelf beoordeeld, die men met een team moet maken en programmeren, ook moet er een presentatie worden gegeven over een speciaal project dat elk jaar anders is. De twee andere beoordelingspunten zijn teamwork en de technische presentatie van de robot. Een team bestaat uit maximaal 10 kinderen die niet ouder zijn dan 14 jaar.

Er zijn twee soorten LEGO-bouwkits die het team als basis kan gebruiken, LEGO Mindstorms NXT en de RCX. De NXT is de nieuwe versie en de RCX zal waarschijnlijk van het FLL-podium verdwijnen. Verder mogen de teams aanvullend materiaal gebruiken zolang het maar van LEGO is. Er mag gebruikgemaakt worden van verschillende sensoren tijdens de wedstrijden, namelijk één ultrasone-sensor (zichtsensor), één lichtsensor, één tastsensor en eventueel één geluidssensor. Teams mogen drie motoren gebruiken.

In 2008/2009 is het thema "Climate Connections", dat over het klimaat, en de invloeden die dat op onze leefomstandigheden heeft, gaat. Tijdens de robotwedstrijden moet er bijvoorbeeld CO2 worden begraven voor de CO2-reductie. Bij het project moeten de deelnemers een regionaal klimaatprobleem opsporen en dat oplossen en uiteindelijk de oplossing toepassen. In 2007/2008 was dit de "Power Puzzle". Hierbij ging het om duurzaamheid en energiezuinigheid. Tijdens de robotwedstrijden moesten er bijvoorbeeld zonnepanelen worden geplaatst op een huis.

Ook moet elk team in seizoen 2008, onderzoek doen naar een klimaatprobleem in zijn eigen plaats en hiervoor een oplossing bedenken. Vervolgens moet men kijken of ergens anders op de wereld hetzelfde probleem heerst en kijken of de oplossing daar ook kan worden toegepast. In seizoen 2007 moesten de teams een plan bedenken om een gebouw energiezuiniger te maken.

Tijdens de wedstrijden zijn prijzen te winnen. De prijzen zijn bekers gemaakt van LEGO. Voor elk onderdeel zijn andere bekers te winnen. Tijdens de regionale wedstrijden vallen er alleen bekers te verdienen als een team nummer 1 is in een van de vier onderdelen. De grote beker is dan voor de winnaar die "overall" het beste is. Ook mogen een aantal teams dan door naar de volgende ronde, de Beneluxfinale. Bij de landelijke wedstrijden zijn er meer prijzen te verdienen, bijvoorbeeld dat er niet één prijs voor de beste robot is, maar dat ook de nummer twee een beker krijgt. Het team dat de landelijke wedstrijd wint, gaat door naar het WereldFestival in de Verenigde Staten. Nummer 2 in het algemeen klassement mag uitkomen op een van de Open kampioenschappen.

Benelux finale[bewerken]

Jaar Thema plaats Locatie
2015 World Class Eindhoven Klok gebouw
2016 Trash Trek Venlo Floriade gebouw
2017 Animal Allies Zwolle Deltion College

Open Toernooien[bewerken]

Er zijn verschillende open toernooien:

 • Open European Championships:
  • 2007 Bodø, Noorwegen,
  • 2009 Kopenhagen, Denemarken,
  • 2010 Istanboel, Turkije,
  • 2011 Delft, Nederland
  • 2014 Pamplona, Spanje
  • 2016 Tenerife, Spanje
 • Open Asian: 2008 Tokyo, Japan, 2010 Kaohsiung, Taiwan
 • US Open: 2009 Dayton Ohio, Verenigde Staten
 • Open Afrikan: 2015 Johannesburg, Zuid Afrika

Verschillende Nederlandse teams zijn in de prijzen gevallen op Internationale FLL-toernooien:

Jaar Thema Toernooi Team Prijs category Prijs
2016 Trash Trek Open European Championship (Tenerife) AFvaLLbusters - Almelo Judge Award 3rd Rising star Award
2016 Trash Trek Open European Championship (Tenerife) X-Landers 6.0 - Kruisland Judge Award 3rd Coach Award

Tijdens de wedstrijden moet de robot vaak voorwerpen verplaatsen, ophalen of wegbrengen. De robot moet starten in de basis, dat is een vierkant op het speelveld. Deze staat echter niet elk jaar op dezelfde plek. De robot mag alleen worden aangeraakt binnen de basis. Buiten de basis moet de robot autonoom zijn werk doen.

Externe links[bewerken]