LEGO Technic

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een trekker gemaakt van LEGO Technic

LEGO Technic is een deel van de LEGO productlijn. Het speelgoed is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit speelgoed is in 1977 geïntroduceerd, maakte aanvankelijk deel uit van de System productgroep, maar vanaf 1984 wordt het Technic genoemd.

Tot 1984 waren de tandwielen fel gekleurd (rood, geel en blauw) en waren de asjes wit, de sluitnippels rood. De tandwielen hadden afgeronde, enigszins bolle tanden en hadden op de vlakke kanten de bekende nopjes en waren hierdoor op vele manieren te gebruiken.

Sinds 1984 heet het Technic en zijn de tandwielen en sluitnippels grijs, de asjes zwart. De tandwielen hebben nu puntige tanden, zoals de meeste tandwielen die in de praktijk ook in apparaten zitten.

In 1987 kwamen ook de eerste pneumatische voertuigen op de markt.

Het thema van Technic is techniek. De onderdelen zijn vooral functioneel en veel minder decoratief dan de originele LEGO.

Onderdelen[bewerken]

Onderdelen Lego Technic

Er is een aantal hoofdtype onderdelen, van elk type is er een (groot) aantal verschillende varianten en kleuren. De onderdelen zijn globaal in te delen in de volgende categorieën:

 • Balken met ronde gaten in de zijkant. De originele balken hebben noppen aan de bovenkant, tegenwoordig worden ook balken zonder noppen gemaakt. De ronde gaten zijn gemaakt om assen of verbindingselementen door te steken.
 • Wielen
 • Assen met een kruisvormige doorsnede met verschillende lengten. De lengte van de assen komen overeen met een even aantal noppen op een balk.
 • Tandwielen met 8, 12, 16, 20, 24, 36 en 40 tanden, wormwielen onderdelen om een overbrenging te maken
 • Elektromotoren (4,5, 9 en 12 volt)
 • Pneumatische onderdelen
1rightarrow blue.svg LEGO Pneumatic
 • Verschillende verbindingselementen om assen, balken en andere onderdelen met elkaar te verbinden.
 • LEGO Mindstorms, een systeem om met behulp van Technic elementen en sensoren geautomatiseerde objecten of robots te maken.
1rightarrow blue.svg LEGO Mindstorms
 • Poppetjes, groter dan de gewone LEGO minifigs

Thema's[bewerken]

Lego Technic 8455, een shovel
Lego Technic 42083, een Bugatti Chiron in 3600 blokjes, schaal 1/8

Zoals te verwachten zijn alle bouwdozen van technische aard. De overeenkomst is dat er mechanische onderdelen gebruikt worden om de modellen op de een of andere wijze te laten bewegen. Nagenoeg alle bouwdozen hebben instructies voor een alternatief of gemotoriseerd model. Er zijn echter enkele thema's te herkennen:

Trivia[bewerken]

 • ZNAP was een kortlopende LEGO-serie die ook gebruik maakte van dezelfde motor, tandwielen en assen als die gebruikt worden in LEGO Technic.
 • De eerste series van LEGO Technic werden verkocht onder de naam RADAR. De (gele, rode en blauwe) tandwielen hadden grovere tanden dan de huidige grijze tandwielen. Verder waren de assen wit (tegenwoordig zwart en lichtgrijs) en de nippels rood (tegenwoordig grijs).

Externe link[bewerken]