Landenoverzicht stekkertypen, netspanningen en -frequenties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In dit landenoverzicht stekkertypen worden verschillende internationale stekkertypen en contactdozen beschreven. De verschillende typen zijn ingedeeld naar het internationale CEE-systeem.

Soorten[bewerken]

Aarding[bewerken]

Het is zinvol om zo veel mogelijk elektrische toestellen te aarden: hierdoor wordt voorkomen dat het apparaat spanning kan voeren en een veiligheidsrisico vormt.

Er zijn, functioneel gezien, twee types stekkers:

De in Nederland, Luxemburg en Duitsland gebruikelijke geaarde stekker heeft twee metalen contacten aan de zijkant die voor het aardecontact zorgen. Dit heet randaarde. In België, Frankrijk en andere landen zijn ook configuraties met een extra contactpen gebruikelijk.

De europese stekkers C, E, F en K kunnen tot op zeker niveau onderling gebruikt worden. Hierdoor komt het weleens voor dat het aardcontact niet aangesloten wordt. Dat is niet altijd gewenst. Mogelijkheden zijn:

  • Stekker E of F in stopcontact C: past wel, aarde is dan niet aangesloten. Zo'n stopcontact bevindt zich in een ruimte waar aarding niet nodig wordt gevonden.
  • Stekker C of F in stopcontact E: past niet.
  • Stekker C of E in stopcontact F: past niet.
  • Stekker C, E of F in Deens stopcontact K: past wel, aarde is dan niet aangesloten. Deze stekkers komen veel voor op apparatuur die in Denemarken wordt verkocht. Het is een risico aangezien het aardcontact niet aangesloten.

Polariteit[bewerken]

In sommige landen zijn de stekkers (van oudsher) zodanig ontworpen dat deze maar op één manier in een contactdoos passen, waardoor ook in de aangesloten apparaten de polariteit gehandhaafd blijft. Ook in de aangesloten apparaten is dus bekend welke draad de fasedraad is en welke draad de nuldraad. Dit is onder andere het geval bij Belgische en Franse Type E-stekkers. Een contactpen in de contactdoos valt in een gat in de stekker en voorkomt dat de stekker 'omgekeerd' in de contactdoos wordt gestoken. Merkwaardigerwijs is er echter voor het Frans/Belgische contactmateriaal geen bindende standaard voor de aansluiting van fase en nul - In België is de aansluiting willekeurig. Daar komt bij dat in België nog veel 130/230 volt-netten in gebruik zijn. Een 230 volt-contactdoos wordt dan tussen twee fasen aangesloten, zodat er helemaal geen nul is.

In Frankrijk wordt meestal fase rechts en neutraal links aangesloten. De aardpen komt boven.

In Nederland heeft de contactdoos geen pen, zodat een stekker evengoed omgekeerd kan worden ingestoken. Er is ook geen bindende standaard voor de aansluitingen. Er is weliswaar een traditie om contactdozen met de fase rechts en de neutraal links te bedraden, maar men kan daar niet op vertrouwen.[1] In via een stekker aangesloten apparatuur kan in Nederland al helemaal niet meer vertrouwd worden op de kleurcodering voor fase en nul van de aansluitdraden.

Standaard[bewerken]

In de meeste landen geldt een bepaalde standaard, zodat apparatuur die in dat land is aangeschaft probleemloos aangesloten kan worden.

Het Verenigd Koninkrijk was voorheen berucht doordat er nauwelijks een standaard bestond. Er waren dus vaak verloopstekkers nodig. De meeste apparatuur werd daar zonder netstekker verkocht, zodat de koper zelf de juiste stekker kon monteren. In een gebruiksaanwijzing staat vaak in het Engels ("for UK only") hoe een apart gekochte stekker gemonteerd moet worden.

Nederland[bewerken]

Een geaarde stekker. Deze stekker heeft links en rechts contacten voor Nederlandse aarding ('randaarde', type F) en rechts een gat voor Belgische aarding (type E), zodat hij in beide contactdozen past.

De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.

Er bestaat ook een ongeaarde versie van deze stekker. Deze past niet in een geaard stopcontact (wel in geaard type K). Andersom kan wel, wat niet zeer bezwaarlijk is omdat ongeaarde stopcontacten alleen worden aangetroffen in ruimtes waarin aarding niet dringend noodzakelijk is.

Dergelijke stekkers zijn geschikt voor maximaal 16 ampère. Apparaten die meer stroom verbruiken dan 16 A moeten permanent op het lichtnet worden aangesloten of verbonden worden met een stekker die geschikt is voor hogere stroomsterkten of meer fasen (perilex of IEC 60309).

België[bewerken]

De bij het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) verplichte geaarde netstekker in België is type E. De stekker is helemaal rond en heeft een gat voor de aardpen van het stopcontact.

Door deze pen past een stekker maar op één manier in het stopcontact.

Een stopcontact behoort gemonteerd te worden met de aardpen boven. Wordt dan een haakse stekker gebruikt, dan hangt het snoer naar beneden.

Eurostekker[bewerken]

Eurostekker

Voor lichte apparatuur die geen aarde nodig heeft is de eurostekker (CEE 7/16) veelvoorkomend: dit is een platte stekker met alleen twee metalen pennen voor fase en nul. De pennen zijn dunner dan bij een ronde stekker. Bovendien zijn de pennen gedeeltelijk van isolatie voorzien, zodat ze niet aangeraakt kunnen worden als de stekker gedeeltelijk in het stopcontact zit. Deze stekker past in vrijwel elk Nederlands of Belgisch stopcontact, met of zonder aarde.

Er bestaan platte stopcontacten (meestal tafelcontactdozen) waarin alleen deze stekker past.

Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Sint Maarten en Saba[bewerken]

Op de eilanden worden zowel de in Amerika gebruikte NEMA-stekkers en stopcontacten maar ook de CEE stekkers en stopcontacten gebruikt; dit hangt samen met het feit dat van oudsher alleen 110 volt netspanning beschikbaar was, maar tegenwoordig ook 220 volt. De 220 volt-aansluiting wordt meestal gecreëerd door drie fasen aan te sluiten. Ter onderscheid van de spanning worden verschillende typen stekkers gebruikt.

Veelvoorkomende stekkers zijn NEMA 1 en 5 voor apparatuur werkzaam op 110-127 volt en NEMA 6, Eurostekkers en Schuko voor 209-230 volt. Daarnaast zijn bij de meeste ijzerhandels en bouwmarkten transformatoren, omvormadapters of reis/verloopstekkers te verkrijgen.

Echter dient op elk eiland rekening gehouden te worden met lokale verschillen. Curaçao en Bonaire gebruiken de op het Nederlandse gebaseerde elektriciteitnetwerk (Europese) frequentiestandaard 50 Hz. Aruba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Saba daarentegen de Amerikaanse standaard 60 Hz. In het Caribisch gebied komen twee werelden samen en zijn er veelal Amerikaanse apparaten verkrijgbaar maar ook Europese apparaten. Hierdoor moet men goed nagaan waar de aan te sluiten apparatuur is gefabriceerd en goed de specificaties volgen om zodoende geen schade aan de apparatuur te veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing te lezen, op de achterzijde/onderzijde van het apparaat te kijken voor de specificaties en/of de fabrikant te raadplegen. Ook kan men bij aanschaf informeren bij de verkoper naar de mogelijkheden.

Suriname[bewerken]

In Suriname worden zowel de in Amerika gebruikte NEMA-stekkers als de eurostekker gebruikt; dit hangt samen met het feit dat van oudsher alleen 115 volt beschikbaar was, maar tegenwoordig ook 230 volt. Ter onderscheid van de spanning worden verschillende typen stekkers gebruikt.

Soorten stekkers wereldwijd[bewerken]

Wereldwijd worden verschillende standaarden gebruikt voor netstekkers. Dit betekent dat apparaten aangekocht in één land niet zonder adapter in een ander land ingeplugd kunnen worden. Naast de verschillen in stekker zijn er bovendien nog verschillen in netspanning mogelijk.

Naam Aantal pinnen Aarding Gepolariseerd Past ook op
stopcontact
Gebruikt in Afbeelding
Type A NEMA 2
3
Nee Nee
Ja Ja
Nee Nee
Ja Ja
Noord-Amerika
Centraal-Amerika
Caraïben
Domestic AC Type B USA.jpg
Type A JIS 8303
(= NEMA)
2
3
Nee Nee
Ja Ja
Nee Nee Japan
Taiwan
OutletPlug.jpg
Type C CEE 7/16 (Europlug) 2 Nee Nee Nee Nee E
F Schuko
F Gos
J
K
L
Europa
behalve Verenigd Koninkrijk,
Ierland en Malta
Euro-Flachstecker 2.jpg Euro-socket.jpg
Type C CEE 7-17
(gelijk aan Type E & F hybride CEE 7/7
maar zonder aarde)
2 Nee Nee Nee Nee
Soms (in
contactdoos type E)
E
F Schuko
K
Europa
behalve Verenigd Koninkrijk,
Ierland en Malta
CEE 7-17 plug.jpg
Type C (rond zonder uitsparingen) 2 Nee Nee Nee Nee K Europa
behalve Verenigd Koninkrijk,
Ierland en Malta
Socket EF.JPG
Type D BS 546 5 A 3 Ja Ja Ja Ja India, Sri Lanka, Nepal,
Namibië en Hongkong
D plug.jpg
Type D BS 546 15 A 3 Ja Ja Ja Ja India, Sri Lanka, Nepal,
Namibië, Hongkong, Zuid-Afrika,
Verenigd Koninkrijk (verouderd)
M plug.jpg
Type E CEE 7/5 penaarde 2 Ja Ja Ja Ja C (rond zonder uitsparingen)
K †
België, Frankrijk en Polen Pure french power plug.jpg French-power-socket.jpg
Type F CEE 7/4 Schuko of randaarde 2 Ja Ja Nee Nee C (rond zonder uitsparingen)
K †
J (als de pinnen niet te dik zijn)
Duitsland, Nederland, Spanje, Noorwegen Schuko (CEE 7-4) rewirable.jpg Stopcontactgeaard.jpg
Type F Gost 7396 2 Ja Ja Nee Nee C (rond zonder uitsparingen)
F Schuko
K †
GOS zelfde als boven, maar met dunnere pinnen
Type E & F hybride CEE 7/7
(past in contactdozen type E en type F)
2 Ja Ja Nee Nee
Ja Ja (in
contactdoos type E)
C (rond zonder uitsparingen)
E
F Schuko
K †
Duitsland, Frankrijk, België,
Nederland, Spanje, Tsjechië
CEE 7-7.jpg
Type G BS 1363 3 Ja Ja Ja Ja Verenigd Koninkrijk en
voormalige kolonies, Ierland, Malta, Maleisië
G type plug and socket.png
Type H SI 32 3 Ja Ja Ja Ja Israël H plug.jpg
Type I AS 3112 2 of 3 Ja Ja Ja Ja Australië
Nieuw-Zeeland
I plug.jpg
Type I CPCS-CCC 3 Ja Ja China  
Type I IRAM 2073 3 Ja Ja Argentinië  
Type J SEV 1011 3 Ja Ja Ja Ja Zwitserland J plug - 1.jpg
Type K DS Afsnit 107-2-D1 3 Ja Ja Ja Ja Denemarken K plug.jpg
Type L 3 Ja Ja Nee Nee Italië, verouderd in Spanje L plug.jpg

† De stekkers E en F passen in stopcontact K, maar hoewel beide delen een aardcontact hebben, is het aardcontact dan niet aangesloten.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Voetnoten[bewerken]