Langkapselsterretje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Langkapselsterretje
Langkapselsterretje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Onderrijk:Embryophyta (Landplanten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida (Bladmossen)
Onderklasse:Bryidae
Orde:Pottiales
Familie:Pottiaceae
Geslacht:Tortula
Soort
Tortula subulata
Hedwig
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Langkapselsterretje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het langkapselsterretje (Tortula subulata) is een mos die behoort tot de familie Pottiaceae. Het wijdverbreide mos leeft op kalkarme, maar vaak basenrijke, voedselrijke, droge tot frisse, halfschaduwrijke plaatsen en groeit op open grond, langs bermen, op boomvoeten, op bovengrondse rotsen en op andere planten epifytisch op loofbomen of zelden rotsen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Individuele planten worden tot 3 cm hoog, waarbij de onderste oude delen vaak bruinachtig van kleur zijn. De bladvorm kan variëren van langwerpig tongvormig tot lancetvormig. Individuele bladeren kunnen tot 3 cm lang worden. De lamina cellen zijn tussen 15 en 24 µm lang en 14 tot 22 µm breed. De antheridia en archegonia van dit mos bevinden zich op verschillende takken van dezelfde plant (autoecious).

Door het zeer lange sporenkapsel is Tortula subulata nauwelijks met een ander mos te verwarren. Bij niet kapselend materiaal geeft de bladzoom uitsluitsel.

De volwassenheid van de sporen vindt plaats in het voorjaar.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het langkapselsterretje komt wereldwijd voor. In Nederland is het zeldzaam en staat het op de rode lijst in de categorie 'Bedreigd'.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]