Laura Kenny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Laura Trott)
Ga naar: navigatie, zoeken
Laura Trott
Laura Trott tijdens de EK baanwielrennen 2015.
Laura Trott tijdens de EK baanwielrennen 2015.
Persoonlijke informatie
Volledige naam Laura Rebecca Kenny
Geboortedatum 24 april 1992
Geboorteplaats Harlow, Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Lengte 163 cm
Gewicht 52 kg
Sportieve informatie
Huidige ploeg Matrix Fitness
Discipline(s) Baan
Specialisatie(s) Omnium, achtervolging
Ploegen
2012
2013-2014
2015-
Ibis Cycles
Wiggle Honda
Matrix Fitness
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Laura Rebecca Kenny (meisjesnaam Trott) (Harlow, 24 april 1992) is een Brits baanwielrenster. Ze werd in 2012 en 2016 tweevoudig olympisch kampioen. Dit zowel in het omnium als in de ploegenachtervolging.

Loopbaan[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Bij de jeugd focuste ze zich vooral op de sprintonderdelen, vanaf 2009 verlegde ze haar focus op de duuronderdelen. Naast enkele nationale titels behaalde Trott als junior samen met Jessica Booth en Ella Sadler Andrews in 2009 de Europese titel in de ploegenachtervolging. Op datzelfde EK eindigde Trott ook twee maal als derde, op zowel de achtervolging als de puntenkoers. Op het WK voor junioren in 2010 presteerde Trott sterk. In het omnium won Trott voor de Australische Isabella King en Coryn Rivera uit de VS. In zowel de individuele achtervolging als de puntenkoers moest ze vrede nemen met het zilver, respectievelijk Amy Cure en Julie Leth bleken te sterk.

2010-2012: Begin en tweemaal olympisch goud[bewerken]

Vanaf eind 2010 maakte de 18-jarige Trott haar debuut bij de elites. Haar eerste grote kampioenschap was het EK. Samen met Katie Colclough en Wendy Houvenaghel hield ze de Litouwse en Duitse dames af, en werd zo Europees kampioen. Op haar eerste Wereldkampioenschap, begin 2011, behaalde ze haar eerste wereldtitel. Aan de zijde van Wendy Houvenaghel en Danielle King klopte Groot-Brittannië de VS en Australië. Later in datzelfde jaar volgde twee Europese titels. Tijdens de ploegenachtervolging prolongeerde ze haar titel, maar ook in het omnium pakte Trott een gouden medaille.

Het jaar 2012 stond voor Trott volledig in het teken van de nakende Olympische Spelen. Het WK dat in Australië gehouden werd, was een belangrijke parameter. Samen met Danielle King en Joanna Rowsell won ze overtuigend de ploegenachtervolging, individueel schitterde ze door ook de wereldtitel in het omnium te bemachtigen. Door deze twee wereldtitels was ze zowel favoriete om op de Spelen het goud te pakken in zowel de ploegenachtervolging als het omnium. In de ploegenachtervolging eindige Groot-Brittannië in zowel de kwalificaties als in de eerste ronde als eerste. In de finale strijd om goud kwamen Trott, King en Rowsell uit tegen Amerikaanse drietal Sarah Hammer, Dotsie Bausch en Jennie Reed. In de finale brak het Britse trio met een wereldrecord 3:14.051, de Amerikaanse waren ruim 5 seconden trager. Enkele dagen later volgde het omnium. Ze was in een hevige strijd verwikkeld met Sarah Hammer. Het was uiteindelijk Trott, met slechts één punt verschil, die aan het langste eind trok.

2013-2015: Vaste waarde in het baanwielrennen[bewerken]

Voor het seizoen 2013 wisselde Trott van team, ze kwam vanaf nu uit voor Wiggle Honda. Ondanks het feit dat ze steeds meer op de weg ging koersen bleef Trott in eerste plaats een baanwielrenners. Op het WK begin 2013, kon Trott haar wereldtitel omnium niet verlengen, Sarah Hammer was te sterk. In de ploegenachtervolging wist ze in de samenstelling Trott, King en Elinor Barker wel voor de derde maal op rij de wereldtitel binnen te slepen. Een jaar later behaalde ze op het WK exact hetzelfde resultaat. In tussentijd was ze er al wel in geslaagd op het EK, eind 2013, de titel in beide disciplines te bemachtigen.

In de zomer van 2014 won Trott haar eerste grote wedstrijd op de weg. Op het Brits nationaal kampioenschap te Abergavenny zat Trott op het heuvelachtige parcours al snel in de kopgroep van acht. Toen topfavoriete Elizabeth Armitstead vlak voor het ingaan van de laatste ronde demarreerde kon niemand volgen. Dani King ging in de laatste ronde alleen op zoek naar Armistead, en al snel konden Trott en Emma Pooley aansluiten. Ook Sharon Laws kwam nog aansluiten. Met zen vijven sprintte ze voor de zege. Trott haalde het voor ploegmaat King, Armistead pakte brons. Bij haar terugkeer op de baan, tijdens het EK 2014, prolongeerde ze wederom haar titel in zowel het omnium als de ploegenachtervolging. Tijdens het daaropvolgende WK zijn het verrassend de Australische vrouwen die de ploegenachtervolging winnen, Groot-Brittannië met Trott moet vrede nemen met zilver. Ook tijdens het omnium is een Australische te sterk voor Trott: Annette Edmondson won voor Trott.

2016: 3de en 4de keer olympisch goud[bewerken]

Op het EK 2015 won Trott goud op de onderdelen omnium, scratch en ploegenachtervolging en op het WK 2016 goud op het omnium en de scratch en brons op de ploegenachtervolging, als voorbereiding op de Olympische spelen 2016. In Rio de Janeiro prolongeerde ze haar beide olympische titels, zowel op het omnium als de ploegenachtervolging; deze keer met Katie Archibald, Elinor Barker en (net als in 2012) met Joanna Rowsell.

2018: rentree na huwelijk en bevalling[bewerken]

Zes maanden na haar bevalling keerde Laura Kenny terug op de baan. Tijdens de wereldkampioenschappen in Apeldoorn greep ze naast het goud in de ploegenachtervolging.[1]

Privéleven[bewerken]

Laura Trott trouwde op 24 september 2016 met haar collega-baanwielrenner Jason Kenny.[2] Elf maanden later, op 23 augustus 2017, beviel ze van een zoon.[3] Laura's oudere zus Emma Trott was tot 2014 ook wielrenster.

Palmares[bewerken]

Wegwielrennen[bewerken]

2013

2014

Baanwielrennen[bewerken]

Jaar Vlag van Verenigd Koninkrijk BK Vlag van Europa EK Arc en ciel.png WK Overig
Als junior
2009 Goud achtervolging
Zilver puntenkoers Zilver scratch Zilver 500m
Goud ploegenachtervolging
Brons achtervolging Brons puntenkoers
2010 Goud achtervolging Goud puntenkoers Goud 500m Goud omnium
Zilver achtervolging Zilver puntenkoers
Als elite
2009 Brons ploegkoers
2010 Goud derny
Brons achtervolging Brons ploegkoers
Goud ploegenachtervolging
2011 Zilver achtervolging Zilver puntenkoers Zilver scratch
Brons omnium Brons 500m
Goud omnium Goud ploegenachtervolging Goud ploegenachtervolging WB Cali: ploegenachtervolging
2012 Goud omnium Goud ploegenachtervolging Olympische spelen:
Goud omnium
Goud ploegenachtervolging
WB Londen: ploegenachtervolging
WB Glasgow: omnium en ploegenachtervolging
2013 Goud (ploegen)achtervolging Goud omnium Goud ploegkoers Goud puntenkoers
Zilver scratch
Goud omnium Goud ploegenachtervolging Goud ploegenachtervolging
Zilver omnium
WB Manchester: omnium en ploegenachtervolging
2014 Goud ploegenachtervolging Goud scratch
Zilver achtervolging
Brons puntenkoers
Goud omnium Goud ploegenachtervolging Goud ploegenachtervolging
Zilver omnium
Commonwealth Games:
Goud puntenkoers
Fenioux: omnium
WB Guadalajara: ploegenachtervolging
WB Londen: omnium en ploegenachtervolging
2015 Goud achtervolging Goud puntenkoers Goud scratch Goud omnium Goud ploegenachtervolging Goud scratch Zilver omnium Zilver ploegenachtervolging Pruszków: omnium en scratch
WB Cali: omnium
2016 Goud ploegkoers Goud omnium Goud scratch
Brons ploegenachtervolging
Manchester: scratch
WB Hong Kong:omnium
Fenioux: omnium
Olympische spelen:
Goud omnium
Goud ploegenachtervolging
2017
2018 Goud omnium Zilver ploegenachtervolging

Externe links[bewerken]