Naar inhoud springen

Laurierwilg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laurierwilg
Laurierwilg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
Familie:Salicaceae (Wilgenfamilie)
Geslacht:Salix (Wilg)
Soort
Salix pentandra
Ehrh. (1792)
Bladeren en zaden
gezaagd blad
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Laurierwilg op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De laurierwilg (Salix pentandra) behoort tot de wilgenfamilie (Salicaceae). De laurierwilg komt van nature voor in de Benelux.

De laurierwilg heeft aanliggende knoppen die verspreid liggen op de takken. De knoppen lopen spits toe en hebben enkele knikjes. De bladeren worden vier tot twaalf centimeter lang en hebben een gezaagde bladrand met een groene kleur. De laurierwilg kan tien tot twaalf meter hoog worden.

De laurierwilg bloeit van mei tot en met juni, draagt zaden van juni tot juli en is daarmee de laatste bloeiende van het geslacht Salix. De mannelijke bloeiwijze komt tot uiting in de vorm van gele katjes die vijf tot twaalf meeldraden bevatten. De katjes zijn afstaand geplaatst. De vrouwelijke bloeiwijze bestaat uit groene katjes. De laurierwilg is tweehuizig.

De laurierwilg komt van nature voor in natte gebieden zoals langs slootkanten, duinvalleien, moerasbossen, trilveen en natte graslanden. De boom komt van oorsprong voor in Europa en Azië. De boom is een snelle groeier. In Nederland komt de laurierwilg voornamelijk voor in het noorden met name in de provincies Drenthe, Gelderland, Friesland en Groningen. In Vlaanderen is de laurierwilg een zeldzame plant en komt meestal voor in valleien of langs rivieren. In Wallonië is de plant zeldzaam.