Liggende ganzenvoet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liggende ganzenvoet
Liggende ganzenvoet
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Amaranthaceae (Amarantenfamilie)
Onderfamilie:Chenopodioideae
Geslacht:Dysphania (Klierganzenvoet)
Soort
Dysphania pumilio
(R.Br.) Mosyakin & Clemants (2002)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Liggende ganzenvoet op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Liggende ganzenvoet (Dysphania pumilio, basioniem: Chenopodium pumilio) is een kruidachtige plant die tot de familie Amaranthaceae gerekend wordt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Liggende ganzenvoet wordt tussen de tien en vijftig centimeter hoog en heeft een liggende of opstijgende behaarde stengel. De bladeren zijn regelmatig gelobd, hebben een afgestopte top en zijn lancetvormig. Ze zijn tussen de 0,5 en 2,7 centimeter lang en tussen de 0,3 en 1,5 centimeter breed. De bladsteel is tussen de 0,3 en 1,5 centimeter lang. Aan de onderzijde van de bladeren zitten de klierharen met de bijbehorende grote geelgekleurde zittende behaarde klieren. De toppen van de bladeren buigen zich over de vrucht.

Het bloembekleedsel bestaat uit vijf verschillende segmenten. De zaden hebben een roodbruine kleur. Ze zijn tussen de 0,5 en 0,7 millimeter lang, tussen de 0,5 en 0,6 millimeter breed en heeft een gladde coating. De bloemkluwens zijn even lang als dat deze breed zijn. De bloembladeren verkleuren wanneer de plant vrucht draagt, ze worden dan witter.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Liggende ganzenvoet is van oorsprong afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland, en is in Nederland een ingeburgerde neofiet. Het is een uitgesproken warmteminnende pionier van stikstofrijke bodem in verstoorde milieus. Ze komt voor in het stroomgebied van de grote rivieren, waar de soort voornamelijk op de zomers droogvallende zandstrandjes langs de Waal groeit. Tevens is de soort bekend van ruderale stenige plaatsen zoals parkeerplaatsen, spoorwegemplacementen en braakliggende terreintjes.

Liggende ganzenvoet komt onder andere voor in Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Oost-Azië (waaronder Japan) en de Verenigde Staten.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]