Lijst van terugkerende robotpersonages in Futurama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst van regelmatig terugkerende robotpersonages uit de animatieserie Futurama.

Boxy[bewerken | brontekst bewerken]

Boxby is een ruwe dalekachtige robot gelijka aan de Gonkdroid uit Star Wars. Hij kan enkel communiceren via bliepgeluiden. Hij wordt vaak samengezien met Calculon, en heeft een paar kleine rolletjes gespeeld in de soapserie All My Circuits als Calculons halfbroer. In de soap bespioneert hij vaak Calculons vrouw, Monique. Hij wordt vaak geplaagd door anderen, vooral omdat hij een makkelijk doelwit is.

Calculon[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Calculon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Crushinator[bewerken | brontekst bewerken]

Een grote robot die kan veranderen in een autoachtig voertuig. Ze werd voor het eerst gezien in The Series Has Landed. Ze woont met haar menselijke vader en twee robotzusjes op de maan. Ze verscheen ook even kort in Lesser of Two Evils als vertegenwoordiger van de Aardse Maan in de Miss Universe verkiezing. Ze is volgens robotstandaarden erg aantrekkelijk. Ze is verliefd op Bender.

Fat-Bot[bewerken | brontekst bewerken]

Fat-Bot is een dikke robot die een beanie draagt. Hij is een robotnerd. Zijn personage is gebaseerd op Kent "Flounder" Dorfman uit de film Animal House. Fat-Bot heeft de onweerstaanbare drang om voorwerpen in zijn omgeving te eten. Hij deed mee in de afleveringen Mars University, Crimes of the Hot en Obsoletely Fabulous.

Flexo[bewerken | brontekst bewerken]

Flexo is net als Bender een Bending-Unit 22 robot. Flexo's en Bender's serienummers zijn respectievelijk 3370318 en 2716057. Flexo lijkt qua uiterlijk sprekend op Bender. Hij heeft alleen een driehoekvormige metalen sik aan zijn kin.

Flexo heeft de gewoonte om iets heel anders te zeggen dan hij werkelijk voelt, enkel om zichzelf meteen te corrigeren. Ook beledigt hij vaak iemand, en probeert dit dan goed te maken met de tekst "Nah, I'm just messin' with ya, you're all right," of iets soortgelijks.

Hij verscheen voor het eerst in Lesser of Two Evils, waarin Fry hem per ongeluk overreed met een 20e-eeuwse auto en Flexo een kont-whiplash bezorgde. Flexo werd goede vrienden met Bender, tot jaloezie en wantrouwen van Fry. Fry dacht eerst dat Flexo een kwaadaardige tweelingbroer was van Bender, en dat hij de kroon van de Miss Universe verkiezing wilde stelen. Later bleek Bender achter de kroon aan te zitten, en dat Flexo hem juist probeerde tegen te houden. De verwarring over Flexo’s ware aard wordt nog groter door Flexo’s duivelse lach.

In Bendless Love ging Bender uit met Flexo's ex-vrouw Angleyne. Nadat Flexo werd gestraft voor Benders wangedrag, hielp Bender Flexo weer te herenigen met zijn ex-vrouw.

Gypsy Booth[bewerken | brontekst bewerken]

Een robot die sterk lijkt op een oude zigeunervrouw. Ze verscheen voor het eerst in de aflevering The Honking, waarin ze de dynamiek van Project Satan verklaarde en de crew naar een verlaten fabriek in Detroit leidde. Later dook ze nog een keer op in Godfellas.

Ze bezit geen bovennatuurlijke krachten, maar doet alsof ze helderziend is.

Hedonism-Bot[bewerken | brontekst bewerken]

Een goudkleurige robot wiens enige doel bestaat uit zichzelf vermaken. Hij is de belichaming van het hedonisme, en een parodie op de dikke en luie Romeinse keizers. Zijn gedrag is gebaseerd op Dom DeLuises rol als de Romeinse Keizer in Mel Brooks' History of the World, Part I.

Humourbot 5.0[bewerken | brontekst bewerken]

Een robotkomiek. Humourbot presenteert een show getiteld Late Night with Humorbot 5.0 in de aflevering Bend Her. Hij verscheen ook in de afleveringen That's Lobstertainment! en Bendin' in the Wind en stond gepland voor de pilootaflevering.

Malfunctioning Eddie[bewerken | brontekst bewerken]

De eigenaar van Malfunctioning Eddie's Rocket Car Emporium. Hij is een robot die zijn beste tijd gehad heeft en uit elkaar aan het vallen is. Hij staat erom bekend te ontploffen indien hem schokkend nieuws ter ore komt. Zijn reclamepraatje is "Hi I'm Malfunctioning Eddie, and I'm malfunctioning so badly, I'm practically giving these cars away." Hij is gebaseerd op Crazy Eddie. Hij verscheen in de afleveringen Put Your Head on My Shoulders, Insane in the Mainframe en Crimes of the Hot.

Monique[bewerken | brontekst bewerken]

Monique is Calculons tegenspeelster in All My Circuits. In de opera is haar personage verliefd op Calculon, maar ze bedriegt hem wel vaak. Ze heeft blijkbaar een geheim dat ze al 200 jaar verborgen houdt voor Calculon.

Eerwaarde Lionel Preacherbot[bewerken | brontekst bewerken]

Een priester in de tempel van robotologie die altijd beschikbaar is voor het uitvoeren van trouwerijen en begrafenissen, ongeacht hoever hij hiervoor moet reizen. Hij verscheen voor het eerst in Hell is Other Robots waarin hij probeert Bender weer op het rechte pad te krijgen. Hij regelde ook Leela’s huwelijk met Alkazar in A Bicyclops Built for Two en Leela’s huwelijk met Fry in Time Keeps on Slippin'. Zijn spraakgebruik en manieren zijn gebaseerd op het stereotype van een Afro-Amerikaanse Evangelische priester.

Roberto[bewerken | brontekst bewerken]

Een criminele en gestoorde robot. Hij beweert zelf echter dat hij niet gek is, alleen niet gebruiksvriendelijk. Hij beroofde ooit hetzelfde slachtoffer driemaal op rij, en heeft vaak andere robots vernield als vorm van vermomming. Volgens hemzelf heeft hij een traumatische jeugd gehad. Zijn gewelddadige aard werd versterkt doordat zijn lichaam de vorm van een grafsteen heeft. Zijn grootste rol was in Insane in the Mainframe, waarin Bender en Fry betrokken raakten bij een van zijn bankovervallen. Hij verscheen ook in Obsoletely Fabulous en Crimes of the Hot.

De Robotduivel[bewerken | brontekst bewerken]

De robotduivel (Engels: Robot Devil) woont in de robothel, die zich bevindt onder de Inferno Ride in het attractiepark Reckless Ted's Funland in New Jersey. Zijn functie is om robots die vele zonden hebben begaan te martelen, maar dit recht lijkt alleen van toepassing te zijn op robots die aanhanger zijn van robotologie. Hij wordt bijgestaan door vele DemonBots, en The Beastie Boys. Toen in de aflevering ""Hell Is Other Robots"" Bender tijdelijk betrokken raakte bij robotologie, ontvoerde de robotduivel hem vanwege Benders vele wandaden. Fry en Leela slaagden erin Bender uit de robothel te bevrijden.

De Robotduivel speelde ook een grote rol in de aflevering ""The Devil's Hands are Idle Playthings"", waarin Fry een deal met hem maakte om eindelijk de holofoon te leren spelen. De Robotduivel ruilde zijn handen met die van Fry. Hoewel Fry dankzij de robothanden eindelijk goed kon spelen, kreeg de Robotduivel zelf spijt van de deal en probeerde deze op elke mogelijke manier terug te draaien.

Hoewel de Robotduivel ervan houdt om zich dramatisch voor te doen en gebruikmaakt van vele special effects, kan hij niets bovennatuurlijks. Wel heeft hij grote muzikale vaardigheden.

De Robot Elders[bewerken | brontekst bewerken]

De vijf Robot Elders verschenen voor het eerst in de aflevering Fear of a Bot Planet. Ze regeren de planeet Chapek 9, die wordt bevolkt door menshatende robots. Vier eeuwen geleden werden ze met de hand gemaakt uit meteorieten door hun scheppers. Zij en een aantal andere robots koloniseerden Chapek 9 en maakten deze planeet tot een strikte robotgemeenschap. Ze houden de robotburgers van Chapek 9 onder controle met leugens over superkrachten die mensen zouden bezitten. Een van de Robot Elders heet Jimmy, de namen van de anderen zijn onbekend.

De Robotmaffia[bewerken | brontekst bewerken]

Een uit drie leden bestaand misdaadsyndicaat. Ze opereren vanuit de Fronty's Meat Market. Ze kapen schepen die Zubaanse cigaren vervoeren, en regelen ongelukken voor robots die hun in de weg staan. In het dvd-commentaar van Bender Gets Made werd onthuld dat de robotmaffia mogelijk bestaat omdat robots beter zijn in georganiseerde misdaad dan mensen.

De leden van de maffia zijn:

  • Donbot – de leider. Hij draagt een cape en ringen, en is het kleinst van de drie.
  • Joey Mousepad – de grootste van de drie. Hij draagt een computermuis als ketting, en is niet erg slim.
  • Clamps – een slanke sarcastische robot die geobsedeerd is door de klauwen aan zijn armen, en het gebruik ervan.

Robotkerstman[bewerken | brontekst bewerken]

De Robotkerstman (Engels: Robot Santa) werd gemaakt door Mom's Friendly Robot Company. Zijn taak was om net als de echte Kerstman op Kerstavond mensen die aardig waren geweest het afgelopen jaar geschenken te brengen, en slechte mensen te straffen. Helaas werd door een productiefout zijn maatstaaf voor aardig veel te hoog ingesteld. Daardoor denkt hij dat iedereen op Aarde slecht is. Nog erger is dat zijn bestraffing bestaat uit alles opblazen en slechte mensen uitmoorden. Ieder jaar met Kerstmis zaait hij dan ook overal op Aarde terreur en vernieling. De enige die daadwerkelijk een keer een cadeau van hem heeft gekregen was Dr. Zoidberg.

De Robotkerstman woont de rest van het jaar op Neptunus en gebruikt de Neptunianen voor zijn taken.

Tinny Tim[bewerken | brontekst bewerken]

Een dakloos robotkind die een grote fan is van Bender. Hij is te allen tijde zeer beleefd tegen iedereen. Een van zijn armen is gemaakt van hout, en er mankeert nog meer aan zijn lichaam. In al die opzichten is hij een parodie op het personage Tiny Timmy uit Charles Dickens' A Christmas Carol. Hij verscheen in de volgende afleveringen:

URL[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de twee vaste politieagenten uit de serie. Hij is de partner van Smitty. Hij is erg massief gebouwd en tot de tanden bewapend. Zijn spraak is doordrenkt met blaxploitation catchphraes zoals "Awwww yeah," "You deadbeats are under arrest," en "It's a stone cold shame!".

iZac[bewerken | brontekst bewerken]

iZac is de barman van het ruimtecruiseschip Titanic in de aflevering A Flight To Remember. Hij verscheen opnieuw in Crimes of the Hot en Bender Should Not Be Allowed On TV. Zijn personage is een parodie op Isaac Washington, de barman in The Love Boat.