Linsmeel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Linsmeau)
Linsmeel
Linsmeau
Deelgemeente in België Vlag van België
Linsmeel (België)
Linsmeel
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Waals-Brabant Waals-Brabant
Gemeente Hélécine
Fusie 1977
Coördinaten 50° 44′ NB, 5° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,03 km²
Inwoners
(1/1/2020)
502
(125 inw./km²)
Overig
Postcode 1357
Netnummer 019
NIS-code 25118(C)
Detailkaart
Linsmeel (Waals-Brabant)
Linsmeel
Foto's
De Sint-Petrus-en-Pauluskerk
De Sint-Petrus-en-Pauluskerk
Portaal  Portaalicoon   België

Linsmeel (Frans: Linsmeau, Waals: Lîsmea) is een dorp in de Belgische provincie Waals-Brabant en een deelgemeente van Hélécine.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1187 werd de plaats vermeld als Linsemel, in 1198 als Linsemel en Linsimel. In 1225 verschijnt de spelling Lisemeal in de bronnen.[1]

Volgens sommigen is Linsmeau met een Romaanse verkleiningsuitgang afgeleid van Lincent, de Franse naam van Lijsem. Linsmeel zou dus "Klein-Lijsem" betekenen. De grondvorm Lijsem zelf is een Germaanse naam, samengesteld uit de vleivorm Lindso + haima, ofwel "woning van Lindso".

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De heerlijkheid van het dorp werd rond het jaar 1000 opgericht en lag in het Hertogdom Brabant. De verschillende opeenvolgende heren verbleven op het plaatselijk kasteel. In 1466 brandde Linsmeel af tijdens de oorlog tussen Bourgondië en het prinsbisdom Luik. Tijdens de Slag bij Neerwinden in 1693 werden het kasteel en de kerk leeggeplunderd.

Bij het ontstaan van de gemeenten in 1795 werd het dorp een zelfstandige gemeente. Na het Concordaat van 1801 werd de parochie echter opgeheven en bij Opheylissem gevoegd, maar in 1839 werd Linsmeel terug een zelfstandige parochie.

In 1824 verloor ook de gemeente haar zelfstandigheid en werd ze samen met Noduwez samengevoegd tot de fusiegemeente Noduwez-Linsmeau. Linsmeel werd echter opnieuw een zelfstandige gemeente in 1893.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er zware vernielingen aangericht in het dorp. Op 10 augustus 1914 werden er verscheidene pachthoeven en huizen leeggeplunderd en platgebrand en vielen hierbij 18 doden.

Bij de fusiegolf van 1977 werd Linsmeel opnieuw opgeheven. Vanaf dan vormt de plaats tezamen met Neerheylissem en Opheylissem de fusiegemeente Hélécine.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Linsmeel ligt in het oosten van de gemeente Hélécine aan de taalgrens. De dorpskom ligt aan de N64, de weg van Tienen naar Hannuit. De Kleine Gete stroomt ten zuiden van de dorpskom. Linsmeel is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met vooral akkerbouw.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwonersaantal op 31 december
  • 1900: Afsplitsing van Noduwez in 1893

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Colombe dateert uit 1327 en werd gebouwd door de plaatselijke heer Jan van Raatshoven. In 1980 werd de kapel en haar omgeving beschermd als monument en als landschap.
  • De Sint-Pieter en Pauluskerk met een romaanse toren. De kerk werd in 1774 gebouwd door de Abdij van Heylissem tegen de overgebleven toren van de vroegere kerk.
  • De pastorie dateert van 1849.
  • Tussen de kerk en de Kleine Gete ligt het kasteel van Linsmeel dat gebouwd werd in de tweede helft van de 14de eeuw en opvalt door zijn massieve torens.


Zie de categorie Linsmeau van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.