Naar inhoud springen

Lomiri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lomiri
Appoverzicht van Lomiri op Ubuntu Touch (20.04)
Ontwikkelaar(s) UBports
Uitgebracht 30 juli 2014 (als Unity);
28 februari 2020 (als Lomiri)
Recentste versie 0.3.0 (20 juli 2024)[1] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Unixfamilie (Linux, BSD)
Geschreven in C++ (Qt)
Licentie(s) GPLv3
Versiebeheer Officiële broncode
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Lomiri is een vrije werkomgeving van UBports voor besturingssystemen die tot de Unixfamilie behoren, zoals Linux en BSD. Het project is een doorstart van Unity, de tot en met 2017 door Ubuntu gebruikte werkomgeving. Tot en met 2020 werd dan ook de naam Unity8 gehanteerd. In 2020 werd de naam gewijzigd in Lomiri.[2][3]

Lomiri is modulair en past zich aan de schermgrootte aan. Zodoende kan de werkomgeving dus in zowel mobiele als desktopmodus gebruikt worden (respectievelijk smartphones en tablets/pc's).

Beschikbaarheid

[bewerken | brontekst bewerken]

Lomiri was al voor de naamswijziging (en nadat Canonical met Unity stopte) de werkomgeving van het mobiele besturingssysteem Ubuntu Touch.[4] In eerste instantie werd de ontwikkeling dan ook vooral daarop ingezet, ondanks dat de oorspronkelijke Unity ook op desktops beschikbaar was. Sinds 2024 is Lomiri echter in experimentele vorm ook op desktops te installeren via de Linuxdistributie Ubuntu Unity.[5] Verder zijn er experimentele pakketten beschikbaar in de Debian-pakketbronnen.

Lomiri wordt geleverd met diverse eigen programma's, zoals een bestandsbeheerder, webbrowser (Morph), rekenmachine, mediaspeler, galerij-, notitie-, weer-, camera- en terminalprogramma.

Interactie en vormgeving

[bewerken | brontekst bewerken]
Overzicht met alle geopende apps

Lomiri is modulair en past zich aan de schermgrootte aan. Zodoende kan de werkomgeving dus in zowel mobiele als desktopmodus gebruikt worden (respectievelijk smartphones en tablets/pc's). Dit is ook van invloed op de manier van werken: zo toont webbrowser Morph in de desktopmodus te allen tijde een tabbladenbalk.

De interface berust sterk op gebaren, die met de vinger of muis kunnen worden uitgevoerd. Elke rand van het scherm heeft een functie:

  • Korte veeg van rechts naar links: focus de laatstgebruikte app;
  • Lange veeg van rechts naar links: toon het overzicht met alle geopende apps;
  • Korte veeg van links naar rechts: toon de zijbalk met favoriete en geopende apps;
  • Lange veeg van links naar rechts (of drukken op Ubuntu-logo op de zijbalk): toon alle geïnstalleerde apps;
  • Veeg van boven naar beneden: open de meldingenbalk en snelle instellingen. Vegen over een specifiek pictogram opent de bij het pictogram behorende instellingen. Voorbeeld: vegen over het luidsprekerpictogram opent de geluidsinstellingen.

Daarnaast beschikken diverse apps over een menu of snelle actie die kan worden geactiveerd door over de pijl of tekst aan de onderkant van het scherm omhoog te vegen. In de agenda-app kan er op die manier bijvoorbeeld een nieuwe afspraak worden toegevoegd.

Aan de zijbalk kunnen favoriete apps worden vast- of losgemaakt door de pictogrammen erop lang ingedrukt te houden.

  • (en) Officiële website