Lomonosov (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lomonosov
Ломоносов
Plaats in Rusland Vlag van Rusland
Wapen
Locatie in Rusland
Lomonosov (Rusland)
Lomonosov
Kerngegevens
Federaal district Noordwest
Coördinaten 59° 55′ NB, 29° 46′ OL
Algemeen
Inwoners
(2002)
37.776
Overig
Netnummer(s) (+7) 812
OKATO-code 40283501
Tijdzone MSK (UTC+3)
Lomonosov op de kaart van Sint-Petersburg
Kaart van Lomonosov
Foto's
Kerk van de aartsengel Michael
Kerk van de aartsengel Michael
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Lomonosov (Russisch: Ломоно́сов) (tot 1948: Oranienbaum, Russisch: Ораниенба́ум) is een Russische stad in het noordwesten van Rusland, 40 kilometer ten westen van Sint-Petersburg en aan de zuidelijke kust van de Nevabaai, het meest oostelijke deel van de Finse Golf. De stad telde in 2004 37.300 inwoners. In Lomonosov ligt het Paleizencomplex Oranienbaum, dat vroeger een keizerlijke residentie was.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Lomonosov kreeg in 1780 stadsrechten toegekend. Tot 1948 droeg de stad de naam "Oranienbaum", dat in het Duits "sinaasappelboom" betekent. Deze naam verwees naar de kassen met exotische planten van het in Lomonosov gesitueerde paleis- en tuinencomplex. De stad kreeg in 1948 zijn huidige naam en is daarmee vernoemd naar de Russische geleerde Michail Lomonosov. In het wapen van de stad is nog altijd een sinaasappelboom te zien.

In 1990 werd de stad samen met het paleizencomplex Oranienbaum opgenomen op de lijst van monumenten op de Werelderfgoedlijst. Lomonosov is altijd een voorstad van Sint-Petersburg geweest en valt dan ook samen met de andere voorsteden vanaf 1998 onder het beheer van Sint-Petersburg.

Lomonosov heeft zijn eigen treinstation, station Oranienbaum, en is via een spoor naar station Baltiejski vokzal verbonden met Sint-Petersburg. Bij Lomonosov begint de Sint-Petersburgdam. Deze dam is in 2011 officieel geopend om Sint-Petersburg te beschermen tegen overstromingen. De dam loopt via Kotlin naar de noordoever van de baai waarin de Neva uitstroomt.

Stedenband[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Lomonosov was de geboortestad van de Russische componist Igor Stravinsky (1882-1971). Een andere bekende inwoner van de stad was de componist Modest Moessorgski.

Zie de categorie Lomonosov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.