Lookroest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roest
Roest op winterprei 'Farinto'
Roest op winterprei 'Farinto'
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi
Stam:Basidiomycota
Klasse:Urediniomycetes
Orde:Uredinales
Familie:Pucciniaceae
Geslacht:Puccinia
Soort
Puccinia allii
(Candolle) Rudolphi (1829)
Uredosori op prei
Uredosori op prei
Afbeeldingen Roest op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roest op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Prei kan aangetast worden door de plantenziekte lookroest (Puccinia allii). Ook andere alliumsoorten kunnen worden aangetast.

In het begin van de aantasting ontstaan witgrijze vlekjes. Later barst de opperhuid van het blad open en worden kleine, verspreid staande oranje sporenhoopjes, die later bruin worden, zichtbaar.

De kiemende uredospore dringt in het voorjaar via de huidmondjes het blad binnen. Het mycelium groeit in de plant intercellulair en onttrekt voedsel uit de cel via haustoria. De sporenhoopjes (uredinia) zijn langwerpig tot rond, waarin de wrattige uredosporen gevormd worden, die eivormig tot ellipsoïde, 18 - 32 µm lang en 18 - 24 µm breed zijn. Ze hebben 5 - 10 kiemporen. De uredosporen kunnen nieuwe infecties veroorzaken.

Later in het seizoen kunnen ook op de geïnfecteerde bladeren donkerbruine vruchtlichamen (telia) met teleutosporen gevormd worden. De telia zijn rond tot langwerpig. De teliosporen bestaan uit 1- 2 (3) cellen, hebben een variabele vorm en zijn 25 - 85 µm lang en 15 - 26 µm breed. Ze hebben een korte, kleurloze steel.

Roest op knoflook