Lozerheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige natuurgebied in Nederland, zie: Loozerheide
Lozerheide
Natuurgebied
Lozerheide (België)
Lozerheide
Situering
Land België
Coördinaten 51° 13′ NB, 5° 33′ OL
Informatie
Oppervlakte 2,1 km²
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos
Foto's
Vijver in de Lozerheide

De Lozerheide (Limburgs: Loezerhej) is een natuurgebied nabij Lozen. Het gebied is eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos en het meet 210 ha.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk was hier een beuken-eikenbos. Later ontstond door invloed van de mens heide. In de 19e eeuw werd getracht het gebied tot landbouwgrond om te vormen door middel van vloeiweiden. Een systeem van kanaaltjes leidde kalkrijk Maaswater uit de naburige Zuid-Willemsvaart en het Kempens Kanaal in het gebied. Oorspronkelijk werden de vloeiweiden als hooiland gebruikt, Er werd hooi gewonnen voor de dieren van de paardentrams, de cavaleriekazernes en de Antwerpse Zoo. In 1936 werd het gebied gekocht door de Union Alumettière en werden er populieren aangeplant ten behoeve van de luciferindustrie, al verdween het gebruik als hooi- en weiland niet geheel.

De luciferindustrie verdween, en in 1966 verwoestte een orkaan veel van de houtopstanden. Daarna zijn nieuwe bomen geplant, nu in percelen die elk een verschillende boomsoort bevatten.

Sinds 1977 is het gebied een domeinbos. Sinds die tijd is er 3 ha vloeiweide hersteld om de daarbij behorende kenmerkende plantengroei te behouden. De grote vijver, ooit aangelegd ten behoeve van de jacht op watervogels, werd van 1985-2003 gebruikt als viskweekvijver. De vis was bedoeld om uit te zetten in beken waar ze verdwenen was. Sindsdien werd de vijver aan de natuur overgelaten en er zijn tegenwoordig veel watervogels te vinden.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2010 is de Lozerheide een rijk en afwisselend natuurgebied. Dit komt mede door de waterpartijen die in het gebied te vinden zijn. Men vindt in het domein 250 plantensoorten, 47 boomsoorten, 400 soorten paddenstoelen en 400 vlindersoorten. Er broeden 80 verschillende vogelsoorten. Vooral het voorkomen van herfsttijloos is opvallend. Daarnaast is het de enige plaats in Belgisch Limburg waar de oeverdistel (Cirsium rivulare) groeit.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is vrij toegankelijk. Er zijn wandelingen uitgezet. Het gebied kan men bereiken langs de weg tussen Kaulille en Lozen, ingeklemd tussen beide kanalen.

Externe bron[bewerken | brontekst bewerken]